Weer een jaar hard werken?

 in Ondernemerschap, Professioneel profiel, Professionele identiteit

Als zzp’er kun je de hele week oprecht druk zijn met je werk en toch te weinig verdienen om van te kunnen leven. Dat voelt alsof er iets scheef zit. Alsof er iets niet klopt. Alsof iedereen begrijpt hoe het werkt, behalve jij. Kwetsbaar ook.

Je bent niet de enige.

Ikzelf heb jarenlang gewerkt als organisatiefilosoof. Ik weet hoe het is om met ‘iets heel belangrijks’ te weinig klanten en omzet binnen te halen. Het doet pijn om té weinig mensen te bereiken. Terwijl je klanten blij zijn met wat je biedt. Terwijl je kwaliteit levert. Terwijl je graag doet wat je doet.

Ook als succesvol ondernemer kun je zonder moeite de hele week hard aan het werk zijn: mailen, telefoneren, onderweg van A naar B. De ene afspraak volgt de andere op. Bergen informatie om door te ploegen. Druk met to-do-lijstjes die nooit leeg zijn. In beslag genomen door een aanzwellende stroom vragen die nooit stopt. Je bent niet de enige.

Inmiddels heeft mijn bedrijf een vlucht genomen en ik prijs mezelf gelukkig dat ik geen zorgen meer heb over de dingen waar ik eerder zorgen over had. Neemt niet weg: hard werken zit diep vanbinnen, daar kun je niet zomaar mee stoppen zodra de pure noodzaak is afgenomen. Afgelopen zomer las ik het boek van Tony Crabbe: Nooit meer te druk, een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld. Een enorme stimulans om vanuit een andere innerlijke houding te leren werken. Lastig, dat wel.

Een fris, nieuw jaar voor de boeg nodigt uit tot het ijken van prioriteiten, het aanscherpen van focus en het opnieuw stellen van doelen. Mijn doel voor dit jaar is minder hard te werken. Makkelijker gezegd dan gedaan.

Hard werken is zinvol om iets van de grond te krijgen. Van belang is aan te voelen wanneer hard werken niet meer nodig is. Als de basis van je onderneming staat, als je kleur hebt bekend, als je een vorm hebt gevonden waarmee je je doelgroep bereikt. Als die periode is aangebroken, is het goed te weten dat je mag terugschakelen of je focus kunt verleggen.

De basis op orde krijgen en vervolgens vertrouwen op die basis. Leunen in die basis. Dat is de eerste stap naar minder hard werken, meer rust, meer focus. Hoe doe je dat?

Vertrek vanuit de plek waar je hart ligt. Ik bedoel hier niets hoogdravends mee. Je hoeft niet gelijk je idealen te realiseren. Je kunt niet simpelweg alleen maar doen wat je leuk vindt, wat goed voelt of waar je energie van krijgt. Je basis op orde krijgen is een taaie klus. Je hebt lef nodig ermee te beginnen en moed om stug door te gaan, want het duurt vaak lang voordat kwartjes vallen. Vertrekken vanuit de plek waar je hart ligt, betekent verbinding ervaren met de concrete praktijk van jouw werk: met de problemen die jij helpt oplossen en met de resultaten die je helpt bereiken. Maak daarin geen willekeurige keuzes, maar laat je leiden door ‘de rode draad’ in jouw leven.

Sla vervolgens een concrete, tastbare, zichtbare brug van jouw hart naar de dagelijkse praktijk van de mensen met wie jij werkt of wilt werken. Oftewel: vind een vorm die jou past én die tegelijkertijd een ander aanspreekt. Ik vond mijn vorm bijvoorbeeld in het begeleiden van dienstverleners bij het verhelderen van hun professionele profiel, bij uitstek een klus waarin ‘filosofisch verhelderingswerk’ zijn waarde toont. Kom uit de eventuele beslotenheid van je hart, van je drijfveer, van je achtergrond. Spreek je uit. Beken kleur. Laat zien waar je voor staat. Laat weten waar jij van bent. Dat kan overigens in alle kleuren en op elk volume.

En daarna: lekker hard werken! Grapje. Maar toch ook niet… Er is niets mis met hard werken. Weet wel waaraan je werkt. Zorg ervoor dat je een stevig fundament legt onder dat huis dat je bouwt. De basis op orde. Een basis om op te vertrouwen. Als het huis staat: zet de deuren en ramen wijd open, en ga af en toe op een stoel zitten om te kijken hoe het is geworden. Daarop kun je verder bouwen.

Ik wens je een goed jaar!

Werk je je een slag in de rondte? Voel je je versnipperd in alles wat je doet? Krijg je geen grip op de basis van jouw onderneming, jouw dienst? Een keer samen sparren daarover? Je kunt je HIER aanmelden voor een telefonische Verhelderingssessie. Een Verhelderingssessie is gratis en vrijblijvend en duurt ongeveer 30 minuten. Ook deze maand geef ik er weer 3 weg.

www.glashelderverhaal.nl

Aanbevolen Berichten
Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.