Zit je vast in je rol?

 in Professioneel profiel, Professionele identiteit, ZZP & Zichtbaarheid

“Ik kan er ingewikkeld over gaan doen, maar ik kan het ook gewoon accepteren: ik ben onzeker. Ik was een onzeker kind, nu ben ik een onzekere volwassene. Kennelijk ben ik er niet overheen gegroeid,” constateert Angela (39) over zichzelf. Angela is een ervaren communicatietrainer, en ze doet haar werk goed: mooie resultaten, blije deelnemers, tevreden klanten. Je zou denken: redenen genoeg voor haar om te vertrouwen op haar eigen kennis en expertise. Maar dat lukt haar niet.

“Ik speel een rol.” Dat is wat Angela zegt. Ze heeft het gevoel dat ze een rol speelt. En wie het gevoel heeft dat-ie een rol speelt, speelt een rol. De rol van bedrijfstrainer, in dit geval.

’s Ochtends in de auto op weg naar de trainingslocatie voelt Angela zich nog op haar gemak. Aangekomen op de plaats van bestemming verkeert ze een klein uur in een onaangenaam grensgebied. Ze haalt de sleutel bij de receptie, inspecteert de trainingsruimte en installeert haar laptop. Zodra de eerste deelnemer binnenkomt, schiet ze in haar rol. Ook tijdens de lunch blijft ze in haar rol. Een ontspannen pauze is het niet. Pas als Angela aan het einde van de dag in haar auto ploft voor de terugreis is ze in staat zichzelf uit haar rol te bevrijden. Een grote moeheid overvalt haar. Radio aan, muziek, praatprogramma: even afleiding, om vervolgens weer rustig in zichzelf te landen. Gelukkig is het meestal een stuk rijden terug naar huis.

Wat móét je toch veel, als bedrijfstrainer… Want wat doet een bedrijfstrainer zoal? Een bedrijfstrainer begeleidt een groep, heeft een doel voor ogen, brengt structuur aan in het leerproces, intervenieert wanneer nodig, hanteert conflicten, etc.

Eigenlijk net een gewoon mens. Alleen zou je dit van een ‘gewoon mens’ niet op deze – enigszins formele – manier zeggen. Wat doet een mens? Een mens is aanwezig, kijkt om zich heen, levert zijn bijdrage, houdt rekening met anderen, lost problemen op, etc.

Wat zou er gebeuren als de bedrijfstrainer uit zijn rol stapt? Als er in plaats van die ’trainer’ gewoon een ‘mens’ voor de groep staat? Dan gebeurt er niets. Althans, niets onwenselijks. Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Want stel je voor dat je onprofessioneel overkomt. Stel je voor dat de deelnemers je niet deskundig vinden. Stel je voor dat je door de mand valt. Dat de boel uit de hand loopt. Dat de deelnemers in verzet komen. Wat dan?

In je rol voel je je aangekleed. Aangekleed voor de gelegenheid. Je bent gepantserd voor wat je niet onder controle hebt terwijl je daar staat, zo’n hele dag met een groep mensen die je niet kent. Maar een rol spelen kost moeite. Het kost energie. Die kun je ook aan iets anders besteden.

Wie een rol speelt, snijdt zichzelf af van zijn ervaringskennis. Ervaringskennis helpt je om op het moment van handelen te weten wat je te doen staat. Wie een rol speelt, maakt zichzelf onzichtbaar en onherkenbaar. Dat maakt het lastig voor deelnemers om contact met je te maken. Bovendien: de meeste mensen die een rol spelen, voelen zich onvrij. Dat is meestal geen fijn gevoel.

Hou ermee op. Schud die rol van je af. Vertrouw op de kennis en ervaring die je hebt. Weet dat je weet wat je te doen staat, áls je daar voor de groep staat. Handel in het moment. Vertel je verhaal. Wees een trainer, coach of adviseur zonder kunstmatige toevoegingen, zonder conserveringsmiddelen, zonder geur-, kleur- en smaakstoffen. Naturel smaakt iedereen beter.

Stap UIT je rol, IN je ervaring, en doe wat je te doen staat. Probeer het eens, zie wat er gebeurt. Ik hoor graag je ervaringen. Het is waarschijnlijk makkelijker dan je denkt, in elk geval makkelijker dan wat je nu doet.

_____

Staat jouw rol je werk in de weg? Vraag je je af hoe je een professioneel verhaal neerzet dat past bij wie je bent? Een verhaal dat ook nog eens klopt met wat je doet? En hoe je dan nog steeds overkomt als een échte professional? Een keer samen sparren daarover? Je kunt je HIER aanmelden voor een telefonische Verhelderingssessie. Een Verhelderingssessie is gratis en vrijblijvend en duurt ongeveer 30 minuten. Ook deze maand geef ik er weer 3 weg.

Aanbevolen Berichten
  • hans beerends

    Ik was een heel zeker kind maar naarmate ik ouder werd en verstandiger en om me heen keek werd ik steeds onzekerder . Hoe wordt ik weer een onbevangen kind ?

    • Kiki Verbeek

      Ja, Hans, dat is toch wat: steeds onzekerder worden, terwijl je ondertussen ouder en wijzer wordt. Is het niet net als de oude filosoof Socrates? Is dit niet hoe het kennelijk gaat? En hoe word je dan weer een onbevangen kind? Ik zou willen dat ik het wist. Dan had ik het je gezegd. Alle goeds!

Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.