3 tips voor een krachtige korte bio

 in Overtuigende profielteksten, Webteksten schrijven

Hoe presenteer je jezelf op papier? Hoe doe je dat kort en krachtig? Hoe doe je dat op glasheldere wijze? Hoe maak je jezelf aantrekkelijk? En hoe ben je daarin overtuigend voor je klant?

De korte bio is een beknopte samenvatting van je (professionele) leven: hét pijnpunt van veel zakelijke dienstverleners: hij is vaak te lang, te saai, te doorsnee, te algemeen, te vol, te nietszeggend, te ambtelijk geformuleerd, teveel een opsomming of een uittreksel van je cv.

De korte bio verwoordt jouw leven, maar je schrijft ’m voor je klant. Die klant wil een indruk van jou krijgen: een indruk, dus een gevoel, een stemming, een sfeer, en daarnaast nog wat informatie over jou.

In je korte bio presenteer je jezelf, je maakt jezelf op een luchtige manier aantrekkelijk. Je hoeft niet volledig te zijn, je hoeft niet precies te zijn. Je wilt mensen aanspreken. Daarvoor schrijf je een informatief stukje over jezelf. Naast de informatie die je geeft, is het minstens zo belangrijk een gevoel over te dragen. Laat persoonlijke sprankeling uit je korte bio spreken.

In het beste geval wordt in je korte bio zowel je toon, je stijl, je ervaring als je expertise duidelijk, het liefst met een ‘eigenwijze twist’ die bij jou past, niet geforceerd, maar kloppend in het geheel.

Hieronder 3 tips voor een krachtige korte bio:

Voeg wapenfeiten toe
Verlevendig je korte bio met wapenfeiten. Waar ben je trots op? Waarover vertel je graag? Wapenfeiten overtuigen want het zijn geen voor de hand liggende weetjes en ook geen interpretaties of belevingen. Wees niet bezorgd over opschepperij: de presentatie ervan heb je zelf in de hand.

Maak je verhaal concreet
Je kunt je korte bio zo bijzonder maken als je zelf wilt, maar abstracties of algemeenheden voegen zelden betekenis toe. Dus: concretiseer, maak specifiek. Je hoeft niets uit te leggen of in te bedden, laat ZIEN wie je bent: show not tell. Illustreer. Vooral veel jou, weinig omgeving, dat is wat een ander wil lezen.

Kort = kort
Een beetje flauw, maar toch: kort is kort, en dus niet lang. Hoe interessant je bio ook is, het is van het grootste belang dat je ’m beknopt presenteert. Met een lang verhaal schiet je je communicatieve doel voorbij en komt van de weeromstuit niets ervan aan bij je klant. Beperk je tot de kern van jezelf, van je werk, van je professionaliteit.

Hier een voorbeeldde beste korte bio die ik in tijden heb gelezen.

Weet jij voorbeelden van geslaagde korte bio’s? Leuk als je me ze laat weten: kiki@glashelderverhaal.nl.

Wil je reageren? Je reactie is van harte welkom hieronder.

Samen sparren over de keuzes die jij wilt maken voor je korte bio? Meld je dan hier aan voor een gratis telefonische VERHELDERINGSSESSIE.

www.glashelderverhaal.nl

Aanbevolen Berichten
Reacties
 • Jennifer Delano

  Goed stuk. Ben nu benieuwd of mijn biografie voldoet… http://prgoeroe.nl/bio/

  • Kiki Verbeek

   Ziet er flitsend uit, Jennifer, en daaraan levert jouw portretfoto naast je bio een forse bijdrage. Wat mij betreft mag er wel wat meer van het rood uit je haar als kleur toegevoegd aan je tekst, als je begrijpt wat ik bedoel. Je bio is nu een opsomming, die kun je lucht inblazen en meer kleur en eigenheid meegeven tussen de feiten door.

 • Frederik

  Bedankt voor je heldere artikel Kiki, kort en krachtig en to the point! Ik heb er erg veel aan gehad 🙂

  • Kiki Verbeek

   Heel graag gedaan, Frederik. Heb je een stevige bio nu?

   • Frederik

    Het is veel beter nu maar ik ben er nog niet klaar mee.

 • Marleen

  Hoihoi,

  Bedankt voor je artikel. Heel duidelijk. Maar wat schrijf je in een bio als je niets aan de man te brengen hebt op je website. Ik verkoop niets, heb geen klanten. Ik heb een website over de geschiedenis van een Joodse familie. Ik neem de lezer mee in het leven van 3 generaties van deze familie. Het is een informatieve website.

  Wat kan je dan in je bio zetten? Ik vind het best lastig, ook omdat ik normaal gesproken wat lang van stof ben 😉

  • Kiki Verbeek

   Hoi Marleen, je schrijft dat je een informatieve website hebt over een Joodse familie. Ik kan me voorstellen dat het dan interessant is om in je korte bio verbanden te leggen tussen jouw bio/loopbaan/levensloop en de thema’s van je website: joods-zijn, jodendom, familie, leven door generaties heen etc. Zo ervaart je lezer waarom jij doet wat je doet – dat versterkt je geloofwaardigheid, je overtuigingskracht. Kun je daar wat mee? Groeten, Kiki

Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.