Waarom je beter nooit over je werkwijze vertelt

 in Overtuigende profielteksten, Webteksten schrijven

Je kent ’m wel, die cruciale vraag die met enige regelmaat je pad kruist: “En wat doe jij?”. Of je dit nu een rotvraag vindt of een leuke ingang tot gesprek, weet jij van tevoren met welke woorden je hierop zult reageren? Waarschijnlijk niet.

De meeste trainers, coaches en adviseurs beantwoorden deze vraag door spontaan over hun werkwijze te gaan vertellen. Dat is echter het onhandigste dat je kunt doen. Weinig dienstverleners zullen andermans aandacht weten vast te houden met een verhaal over wat ze doen, hoe ze werken, de methode die ze hanteren etc. In een eerste introductie praten over je werkwijze? Niet doen!

Als iemand vraagt naar wat je doet, dan vertel je over het WAT en niet over het HOE. Je vertelt wie jouw klant is, wat zijn problemen zijn en naar welke resultaten jij je klant begeleidt. Daarna zet je een punt. Daar laat je ’t bij.

Praten over je werkwijze doe je ALLEEN als iemand die eerder al duidelijk blijk heeft gegeven van interesse voor jouw werk expliciet informeert naar HOE je werkt. En dan nog is het opletten geblazen: te lang en te uitgebreid praten over je werkwijze is de bekendste valkuil van iedereen die met mensen werkt. Dus wat er ook gebeurt: hou ’t kort.

De kunst bij het praten over je werkwijze zit ’m in het timen van wat je vertelt en in het doseren van informatie. Vertel alleen over je werkwijze als je zeker weet dat dat is wat de ander wil weten. Voor jezelf is het meestal lastig de juiste dosering te bepalen omdat je middenin de materie zit. Probeer de keuzes in wat je vertelt te laten afhangen van het doel van de interesse van je luisteraar. Vraag daar dus eerst even op door.

Vaak is je werkwijze juist dat waar je het liefste over praat, dat is namelijk de kern van je werk, daarover sta je in vuur en vlam. Het kost moeite om daar niet over te vertellen. Het vraagt zelfbeheersing daar kort over te zijn. Maar doe ’t toch, sla je werkwijze over, en bewaar dit enthousiasme voor later.

Dat werkt!

Samen sparren waar je dan wél over vertelt als je over jezelf en je bedrijf, dienst of product wilt praten? Meld je dan hier aan voor een gratis telefonische VERHELDERINGSSESSIE.

www.glashelderverhaal.nl 

Aanbevolen Berichten
Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.