Een eigen website: makkelijker gezegd dan gedaan

 in Professioneel profiel, Webteksten schrijven, ZZP & Zichtbaarheid

Elke zichzelf respecterende professional heeft tegenwoordig een eigen website, of zou er een moeten hebben. Het lijkt wel een vanzelfsprekendheid. En zoals dat vaker het geval is met zogenaamde vanzelfsprekendheden – een eigen huis, huwelijk, gezin – onderweg vraag je je af: hoe dóen al die mensen dat? Een eigen website: makkelijker gezegd dan gedaan.

Wie worstelt er eigenlijk niet met zijn website? Een website is de normaalste zaak van de wereld, maar ondertussen… Wat is dat DING dat moet staan waar jij voor staat? Een complex visitekaartje? Een digitaal uithangbord? Een moderne bedrijfsfolder? Wíl je er een of móet je er een? En is dat wel zo, dat dat moet? Volstaat LinkedIn wellicht? Of alleen een blog? Hou je het simpel in de vorm van een onepager of ga je voor het hele circus met alle doorkliks erop en eraan? Kom daar maar eens uit.

Die eigen website wil iets te zeggen hebben. Ga je voor minimaal of voor uitgebreid? Wat zet je op je homepage? Wat vertel je waar en in welke volgorde? Wat laat je weg? Hoe verzin je een menu dat daarbij past? En niet onbelangrijk: wat is de naam van die website, je eigen url? Je voor- en achternaam? Je bedrijfsnaam? Iets wervenders misschien?

Naast teksten zijn er op een website beelden nodig. Foto’s van je praktijk, je klanten, je werkruimte? Andere plaatjes die op een symbolischer manier je boodschap verbeelden? Waar haal je goede portretfoto’s van jezelf vandaan? Wat heb je al? Wat maak je zelf of laat je maken door een professionele fotograaf? Wat ga je online aanschaffen, en hoe werkt dat dan? Hoe kom je aan beeldmateriaal dat uitdrukt wat jij wilt uitstralen? En welke kleuren passen daarbij? Dan nog een logo: knutsel je zelf wat in elkaar of vraag je een grafisch ontwerper?

En last but not least: wie gaat die website in elkaar zetten? Hoe kom je aan een bouwer met kennis van zaken, technisch inzicht, goede smaak én een beetje gevoel voor jou en jouw bedrijf? Iemand met wie je goed kunt communiceren over iets dat zo persoonlijk is, terwijl je zou willen dat dat niet zo voelde? Hoe vind je diegene die begrijpt wat jij wilt terwijl je dat zelf niet eens weet? Is er een mens die jouw vage wensen weet te vertalen naar concrete vormen op een scherm?

Zinkt de moed je in de schoenen bij dit alles? Niet zo gek… Dat hebben er meer, en had ik ook.

Nu zijn er volgens mij drie mogelijkheden als het om een eigen website gaat: (1) je begint er gewoon niet aan, dan maar geen website, ze bestaan best, succesvolle professionals zonder website; (2) je laat je degelijk scholen in webdevelopment & webdesign en brengt vervolgens maandenlang elke avond achter je computer door, puzzelend aan je eigen ideaal; of (3) je zoekt een webbouwer die kan wat jij niet kunt en je geeft je over.

Ikzelf heb voor die laatste optie gekozen. De afgelopen maanden – zeg maar gerust jaar – heb ik gewerkt aan mijn nieuwe website. Eljany van Hello World Webdesign heeft meegedacht, ontwerpen gemaakt, ideeën aangereikt en de website gebouwd. Ik had notabene al een website en wilde hem alleen vernieuwen. Maar dat bleek niets uit te maken voor de vragen en lastige kwesties waar ik tegenaan liep. Vernieuwen is opnieuw bouwen en van de grond af alles opnieuw bekijken en beslissen. Ik vond het een grote klus en ben blij met het proces én met het resultaat. Dit is mijn nieuwe website.

Worstel jij met je website of website-to-be? Staat er te veel op of te weinig? Twijfel je erover of hij uitstraalt wie jij bent? Wil je dat ik een keer met je meedenk? Meld je hier aan voor een telefonische Verhelderingssessie. Een Verhelderingssessie is gratis en vrijblijvend en duurt ongeveer 30 minuten. Ook deze maand geef ik er 3 weg.

www.glashelderverhaal.nl

Aanbevolen Berichten
Reacties
 • Andreas

  Glashelder verhaal Kiki. Visueel strakke website, ziet er aantrekkelijk uit. Groet, Andreas.

  • Kiki Verbeek

   Dankjewel, Andreas. Leuk om van je te horen.

 • Cindy

  Mooie site, en interessant blog heb je!

  • Kiki Verbeek

   Dank je, Cindy! Het is spannend, zoiets nieuws.

Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.