Hoeveel jaren heb je nodig om de juiste woorden te vinden?

 in Een boek schrijven, Professionele identiteit, ZZP & Zichtbaarheid

“Mijn magnum opus is er nog niet van gekomen,” verzucht Arthur (58) terwijl hij beteuterd in zijn kop koffie roert. Eerlijk gezegd had hij wel verwacht, op zijn leeftijd, dat zijn magnum opus inmiddels in de boekwinkel zou liggen en ten minste aan de zevende druk toe zou zijn. Maar het is er dus nog niet.

Arthur heeft een loopbaan van ruim vijfendertig jaar achter de rug. Hij heeft honderden mensen bijgestaan in hun persoonlijke ontwikkeling. Hij is zichzelf blijven scholen en elke keer in staat geweest dat te vertalen naar zijn praktijk, zo zakte hij steeds een laagje dieper in zijn professie. Met een groeiende klantenstroom, intensievere begeleidingstrajecten en grote voldoening als resultaat. Daar heeft hij interessante lessen over te delen.

Voor zijn boek heeft hij al een titel, een ondertitel en de inleiding. Hij heeft ook al allerlei aantekeningen gemaakt in aanloop naar de hoofdstukken. Hij heeft onderzoeksresultaten die de relevantie van zijn werk onderstrepen en een map met plaatjes om zijn boodschap kracht bij te zetten. Ook heeft hij een podcast die hij kan omzetten naar geschreven tekst. Meer dan genoeg materiaal.

Maar het lukt niet.

Het valt niet mee om een meesterwerk te schrijven. Zolang jouw topprestatie een abstractie is, is die veelbelovend. Maar zodra je je inzichten op papier gaat zetten, doemt er een rommelig geheel op dat je nauwelijks herkent. Woorden, zinnen en losse alinea’s: flarden tekst waarvan je zou verwachten dat ze sprankelen zoals jouw ervaringen deden, maar ze zijn grijs en onsamenhangend.

Jarenlang heeft Arthur gedacht dat het nog niet het juiste moment was. Maar nu is het juiste moment misschien wel voorbij.

Een boek schrijven over je vak is een ervaring die te vergelijken is met je werkende leven, in compacte vorm: je zakt steeds een laagje dieper in je professionele zelf. Je begint niet van de ene op de andere dag aan je ideale baan. Daar leef je naartoe. Op een dag kijk je om je heen en besef je dat al je puzzelstukjes in elkaar zijn gevallen. Als je mazzel hebt.

Schrijven is een ambacht. Op gestructureerde wijze je gedachten overdragen is lastig, je lezer vasthouden is lastig, je eigen toon en stijl vinden is lastig. Als de inhoud van je boodschap onhelder is, dan vind je de juiste vorm niet. Als je de vorm niet vindt, komt je inhoud niet over. Alles hangt met elkaar samen en beïnvloedt elkaar. Het schrijven van een boek is een complexe klus.

Schrijven vereist moed. Je uitspreken over wat jij belangrijk vindt, is een daad. Niemand zit erop te wachten, niemand vraagt je erom. Jij kiest ervoor om dat te doen. Kies je voor het schrijven van een boek, dan kost dat een boel tijd, al die tijd heb jij je eigen energie hoog te houden. Knap als je die klus volbrengt, daar heb je behalve een grote wil ook een flinke dosis lef voor nodig.

Schrijven is doorzetten. Schrijven is gestaag doorwerken, dag na dag, week in week uit, soms jarenlang. De woorden en zinnen die je schrijft, zijn een afspiegeling van je denken. Er is veel denkwerk nodig om tot een heldere, overtuigende, geloofwaardige tekst te komen. Schrijvend verhelder je je denken. Zo kom je steeds dichter bij waar het jou om te doen is.

Kortom: vraag jezelf af wat je ervoor over hebt om dat magnum opus te schrijven. Vraag jezelf ook af voor wie je dit meesterwerk wilt maken. Verder: wat levert het joú op? En ook niet onbelangrijk: moet het wel een boek zijn?

Jouw magnum opus hoeft geen boek te zijn. Een kernzin, een alinea, een artikel, een brief, een gedicht, een gesprek, een filmpje, een lezing of een bijeenkomst kunnen je hetzelfde gevoel geven. Namelijk dat het je is gelukt een samenvattend meesterwerk tot stand te brengen. Een moment dat je markeert en waarin alles bij elkaar komt. Het gaat om het raken van de kern, de kern van jouw zaak, en de voldoening die dat geeft – en dat dan met anderen te kunnen delen.

Ben je op zoek naar een vorm voor jouw professionele nalatenschap? Wil je een meesterwerk schrijven, maar lukt het niet? Krijg je de kern van jouw zaak niet verwoord? Een keertje samen sparren daarover? Je kunt je hier aanmelden voor een telefonische Verhelderingssessie (30 minuten, en vrijblijvend). Elke maand geef ik er een paar weg.

www.glashelderverhaal.nl

Aanbevolen Berichten

Laat een reactie achter

Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.