Hoe kom je tot je recht in je werk?

 in Persoonlijk profiel, Professionele identiteit, ZZP & Zichtbaarheid

“Ik kan goed organiseren. Ik kan mensen in beweging brengen. Ik kan vastgelopen processen vlottrekken. Ik durf mijn vinger op de zere plek te leggen. Ik geef niet vlug op.” Hilde (56) is een doorgewinterd interim-manager en hopt al jaren van klus naar klus.

Je kunt – net als Hilde – je hele leven bezig zijn met wat je goed kunt. Je groeit in je vaardigheden. Je omgeving bevestigt je talent. Je wordt gevraagd voor vergelijkbare klussen, want je hebt jezelf bewezen. Het is fijn om te doen waar je goed in bent.

Maar hoe kom je tot je recht in je werk?

Werk doen waar je goed in bent, betekent nog niet dat je tot je recht komt. Want waar je door aanleg en ervaring in uitblinkt, is niet per se hetzelfde als wat jou voldoening geeft.

Zeker voor getalenteerde types. Het zou zomaar kunnen dat je je begeeft aan de oppervlakte van de dagelijkse praktijk van jouw organisatie in plaats van dat je bezig bent met het maken van een synthese tussen wat je weet, wilt en kunt.

Alhoewel je nu in de positie bent om dat te doen. Tegenwoordig ben je in staat verbindingen te leggen die je twintig jaar geleden – toen je ook al zo goed was in je werk – niet zag. Nu zie je ze wel, en kun je ernaar handelen.

Hoe meer talenten je hebt, hoe groter het risico dat je je laat afleiden door alle mogelijkheden die op jou lijken te liggen wachten. Voor je het weet, ben je in een volgende opdracht gestapt in plaats van dat je de tijd hebt genomen je te richten op het vinden van een klus die jou recht doet. Er zijn duizend professionele taken die ervoor zorgen dat je er niet aan toekomt je af te vragen wat en hoe en waartoe.

Je wéét wanneer je tot je recht komt in je werk, want je voelt het onmiddellijk als iemand een beroep doet op die kern in jou. Energie. Voldoening. Resultaat. Dus jouw taak is ervoor te zorgen dat jouw volgende klus jou op deze manier aanspreekt, niet een beetje, maar helemaal.

Tot-je-recht-komen is een totaalervaring, dat kan niet anders. Op een gegeven moment weet je wat je te doen staat. Je hebt het alleen nog vorm te geven: ga staan voor waar je staat en wees kritisch. Totdat je voelt dat het klikt.

Ben je goed in wat je doet? Heb je je opdrachtgevers veel te bieden? Voel je je desondanks onvoldaan over je werk? Een keertje samen sparren daarover? Je kunt je hier aanmelden voor een telefonische Verhelderingssessie (30 minuten, en vrijblijvend). Elke maand geef ik er een paar weg.

www.glashelderverhaal.nl

Aanbevolen Berichten

Laat een reactie achter

Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.