Hoe neem je je plek in als professional?

 in Ondernemerschap, Professionele identiteit, ZZP & Zichtbaarheid

Paulien (47, coach persoonlijk leiderschap) heeft haar website offline gehaald, en dat is niet de eerste keer. Wat er staat, is niet wat ze wil zeggen. Het zijn clichés en ze schaamt zich ervoor. Haar werk is allesbehalve een cliché, maar ze weet niet hoe ze de dingen anders kan benoemen.

Avondenlang zit Paulien achter haar bureau te stoeien met teksten. Waar is ze eigenlijk van? Wat doet ze met de mensen in haar groepen? Waar staat ze voor? Ze schrijft en herschrijft. Ze knipt en ze plakt. Ze kijkt op de websites van vakgenoten, ze kopieert zinsdelen en gooit die daarna toch weer weg. Het is het allemaal net niet.

In haar dagelijkse praktijk heeft ze geen last van dit gerommel en geaarzel. Dan staat ze er gewoon, voor de volle honderd procent, ze begeleidt de groep, samen komen ze tot resultaten. De tijd vliegt, er zijn geen twijfels. De mensen hebben vragen en zij reageert. Paulien is goed in wat ze doet.

Ja, als er vragen zijn, dan reageert Paulien wel, dan komt ze meteen in actie. Maar als aan het einde van de dag de zaal leegloopt, er alleen nog wat geroezemoes hoorbaar is op de gang, ze haar spullen bij elkaar pakt en de stilte terugkeert, wat is er dan nog zichtbaar van haar kennis, haar inzicht, haar drive?

Zonder mensen die een appèl op haar doen, is ze niemand, zo voelt het soms. Dan gaat ze naar huis, hangt ze de hele avond op de bank voor de televisie om zich de volgende dag weer vol overgave te ontfermen over een volgende groep gemotiveerde professionals.

Wat is háár motivatie eigenlijk?

Pauliens geworstel met de teksten voor haar website gaat niet over die teksten. Het gaat over haar plek innemen. Haar plek dúrven innemen. Een website is zo’n plek, een plek zonder andere mensen, een plek waar je de vragen niet hoort, maar waar wel vragen zijn.

Daar sta je dan in je eentje met je verhaal. Welk verhaal?

Je plek innemen betekent dat je stevig gaat staan in een wereld vol uitingen, meningen en adviezen. Wat ga jíj zeggen? Wat schuif jíj naar voren? Wat vertel jíj over jezelf en je werk? Zolang je stil blijft, is jouw positie onzichtbaar. Zolang je je laat afleiden door anderen, creëer je niet jouw eigen plek.

Paulien doet haar werk nét even anders dan haar collega’s, een andere invalshoek met een ander resultaat. Daar gelooft zij in. Als ze dat wil laten zien, is het nodig dat ze kiest en geen compromissen sluit met de vele kritische stemmetjes in haar hoofd.

Persoonlijk leiderschap: wat Paulien een ander wil leren is ook haar eigen thema. Niet zo gek.

Verwoord waar jij van bent en ga stevig staan. Kijk wat er gebeurt. Hoogstwaarschijnlijk valt het mee. Als je wankelt, geeft niet, dan schaaf je je punt een beetje bij. Het kost tijd, maar zo sta je steeds steviger. Je eigen plek is er al.

Sta je stevig in je werk, maar wankel op je website? Vind je het lastig om je plek te claimen in jouw niche? Ben je zo dienstverlenend ingesteld dat je soms niet weet wat je over jezelf zult vertellen? Een keertje samen sparren daarover? Je kunt je hier aanmelden voor een telefonische Verhelderingssessie (30 minuten, en vrijblijvend). Elke maand geef ik er een paar weg.

www.glashelderverhaal.nl

Aanbevolen Berichten

Laat een reactie achter

Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.