Liefde: daar kun je toch niet mee aankomen?

 in Overtuigende profielteksten, Professionele identiteit, ZZP & Zichtbaarheid

“Stel je voor: het is mijn eerste dag op een nieuwe klus. Ik kom daar binnen als de nieuwe interim-manager en ik zeg dat ik geloof in liefde. Ik roep de mensen bij elkaar en vertel dat liefdevolle aandacht bijna alle problemen oplost. Vervolgens leg ik uit hoe aandacht doorsijpelt naar elke laag in de keten: van bestuurders naar managers via medewerkers naar de klant. Ik geef voorbeelden van hoe werkelijk íedereen hier beter van wordt. Maar dat kan ik toch niet doen? Die mensen zullen me nooit meer serieus nemen, dan kan ik meteen weer vertrekken.” Zorgmanager Tessa (53) aarzelt.

Tja.

Liefde.

Wie heeft daar iets op tegen?

Toch, liefde in organisaties: een lastige combinatie voor wie ermee wil werken. Liefde is een groot woord. Liefde is een intiem woord. Liefde kan mensen laten schrikken. Want liefde is het hoogste doel. Liefde is de motor. Liefde is de ultieme werkwijze. Iedereen weet waar dit over gaat.

Liefde is niet het juiste woord. Voor wie nu gaat steigeren: inderdaad, liefde is het beste woord! Het idee is volmaakt, toch is dit woord niet in elke context te gebruiken. ‘Liefde’ heeft soms een vertaling nodig: een ander woord voor hetzelfde, vaak een concretisering. Dat is minder moeilijk dan je denkt.

Wil je het over liefde hebben als resultaat van je werk? Als liefde de uitkomst is van jouw inspanning, kun je benoemen wat dat concreet inhoudt. Zoals: mensen weten zich gezien en gehoord. We voelen ons betrokken bij de zaak. Ons hart zit in het werk. We komen afspraken na. We bereiken duurzame doelen. Rust en tevredenheid. Een voldaan gevoel. Allemaal concretiseringen van liefde.

Wil je het over liefde hebben als beweegreden? Als liefde de bron is waar vanuit je werkt, beschrijf dan bij voorkeur welke problemen je helpt oplossen door liefde in te zetten. Er zijn altijd genoeg voorbeelden van situaties waar aandacht nodig is: veranderen is lastig, processen zijn vastgelopen. Het team is te lang verwaarloosd. De prestatiedruk is hoog. Er wordt geroddeld en gezwegen, mensen wantrouwen elkaar. Liefde helpt, maar dat zeg je niet, dat laat je zien.

Wil je het over liefde hebben als manier van werken? Als liefde een kenmerk is van jouw aanpak, kun je vertellen over hoe dat eruitziet in de praktijk. Je voert bijvoorbeeld regelmatig individuele gesprekken. Je pakt zaken in samenhang aan en met oog voor kwaliteit. Een fijne werkplek in een mooie omgeving. Goede koffie en een verantwoorde lunch. Tijd voor elkaar. Liefde werkt, dat weet jij, dus dat hoef je niet te benoemen.

Dit zijn maar een paar voorbeelden, jij weet zelf het beste waarover het gaat als je het hebt over liefde in je werk. Of misschien wil je het niet over liefde hebben, maar over iets anders: geluk, vertrouwen, verantwoordelijkheid, verbinding, succes. Ook deze woorden komen beter tot hun recht in een concrete vertaling naar de praktijk. Hoe ziet ‘vertrouwen’ er bijvoorbeeld uit? Of wat is ‘succes’ als je het concreet maakt? Roep beelden op. Laat je lezer ervaren wat je bedoelt. Zo vermijd je niet alleen een vaag begrip, je bereikt ook meer: je spreekt je doelgroep aan.

Vertaal je liefde naar je praktijk en ga vandaag nog aan de slag.

Is de kern van jouw werk een intuïtie? Weet je wat belangrijk is, maar vind je dat lastig te benoemen? Wil je iets vertellen wat je niet over het voetlicht krijgt? Een keertje samen sparren daarover? Je kunt je hier aanmelden voor een telefonische Verhelderingssessie (30 minuten, en vrijblijvend). Elke maand geef ik er een paar weg.

Aanbevolen Berichten

Laat een reactie achter

Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.