Hoe vertel je een impliciet verhaal?

 in Ondernemerschap, Persoonlijk profiel, Professioneel profiel, Professionele identiteit

“Ik heb geen eigen verhaal. Ik heb nooit kleur hoeven bekennen, want ik pas mij altijd aan. Een succesvolle schoolcarrière, een groot gezin, een bloeiende hulpverleningspraktijk – alles wat ik heb bereikt, dank ik aan mijn talent voor aanpassing. Ik leef me in en ik voeg me naar wat anderen van mij vragen.” Marianne (62) is aan het einde van haar loopbaan en kijkt terug. Ze is stilgevallen en heeft daar last van. Wat is haar verhaal?

Ieder heeft een eigen verhaal. Jouw verhaal is niet mijn verhaal, en mijn verhaal is niet jouw verhaal. Je eigen verhaal: dat leef je. Dat verhaal kun je op talloze manieren vertellen: chronologisch, thematisch of fragmentarisch. Als minutieuze beschrijving of als samenvatting. Vanuit je eigen beleving of als camera-registratie. Feitelijk of dramatisch.

Je kunt ook zwijgen. Ook dan vertel je een verhaal.

Je kunt dansen, schilderen, muziek maken – ook dan vertel je een verhaal.

Of je nu spreekt of zwijgt of danst, soms krijg je ineens te maken met je eigen impliciete verhaal. Dat is het deel van je verhaal dat nog geen woorden heeft. Iemand vraagt je bijvoorbeeld naar je achtergrond, naar je visie of naar een toelichting op je werk. En dan weet je gewoon niet wat je zult zeggen. Superongemakkelijk!

Je weet zeker dat je een verhaal hebt, want je voelt dat dat verhaal er is, maar je kunt er niet bij. Je hebt er geen woorden voor. Het is misschien wel te complex. Of te pijnlijk. Of misschien heb je er nooit aandacht voor gehad. Hoe dan ook: je valt stil.

Het expliciet maken van je impliciete verhaal is het geboren laten worden van je ervaringskennis – dit is de metafoor die de oude filosoof Socrates gebruikte. Hij stelde zich op als vroedvrouw. Hij begeleidde de geboorte van die ervaringskennis, en dat viel meestal niet mee.

Uitspreken wat onuitgesproken is gebleven is een hels karwei. Woorden vinden die recht doen. De kern destilleren uit de brij. Samenhang aanbrengen. Ordening afdwingen. Talloze momenten van weerstand en verzet krijg je onderweg te verduren.

Iedereen draagt een berg aan ervaringskennis met zich mee. Voor coaches, adviseurs en therapeuten is het van fundamenteel belang om die ervaringskennis expliciet te maken. Dat verhaal is namelijk jouw persoonlijke verbinding met je vak, het is de brug naar je doelgroep, het is de legitimatie van je werk.

Er zullen altijd delen van je verhaal impliciet blijven, dat geeft niet. Je verhaal is te groot voor een complete weergave. Het leven is te kort om alles te vertellen. Dus ga bij jezelf na: welke vragen wil je ten minste met een goed gevoel kunnen beantwoorden? Welk deel van je boodschap wil je in elk geval over het voetlicht krijgen? Welke mensen wil je sowieso bereiken? Stem daarop af.

Iedereen heeft een verhaal te vertellen dat van betekenis is voor een ander. Mensen hebben nogal eens de neiging elkaar na te praten – dat is niemands verhaal, verspilling van je tijd. Een eigen verhaal is een doorleefd verhaal. Richt je aandacht op het verhaal dat jij wilt vertellen.

Lukt het je niet om woorden te vinden voor jouw verhaal? Ontbreekt het je verhaal aan eigenheid? Vind je het lastig om je ervaringskennis te delen? Een keertje samen sparren daarover? Je kunt je hier aanmelden voor een telefonische Verhelderingssessie (30 minuten, en vrijblijvend). Elke maand geef ik er een paar weg.

www.glashelderverhaal.nl

 

Aanbevolen Berichten
Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.