Schrijf jezelf naar expertstatus

 in Een boek schrijven, Overtuigende profielteksten, Webteksten schrijven

Expertstatus verwerven: schrijf een boek, start een blog, publiceer een artikel. Begin in elk geval met overtuigende webteksten. Makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat als je niet tot schrijven komt?

De kunst van het schrijven bestaat eruit bij voorbaat vrede te sluiten met wat er straks allemaal niet zal staan. Onderwijsadviseur Ilse wilde teksten maken voor haar website. Ze kwam met een dikke multomap met alle aantekeningen en artikelen die ze de afgelopen jaren had verzameld, dat was allemaal belangrijk, ze wilde het met de wereld delen. Of neem leiderschapscoach Rogier, hij wilde een boek schrijven. In dat boek moesten dan wel alle inzichten komen te staan die hij gedurende zijn loopbaan had opgedaan, anders twijfelde hij of het wel de moeite van het schrijven van een boek waard zou zijn. Dit zijn onmogelijke opdrachten aan jezelf. Verlammend ook.

Een bekend struikelblok bij het schrijven over een bepaald onderwerp – je vakgebied, je werk, je bedrijf, jezelf als professional – is de strijd met volledigheid. Het is de strijd die je voert met wat je allemaal niet opschrijft. Dat is een ingewikkelde strijd. Vechten met wat er niet is, is veel lastiger dan vechten met wat er wel is. Dit is een van de redenen dat ik mensen meestal aan de hand van gestructureerde formats in hun schrijven begeleid, die helpen je om je over te geven aan wat je allemaal niet gaat zeggen, op die website, in dat boek. Volg je me nog?

Waarom schrijft een mens iets niet op? Voor nu onderscheid ik even grofweg twee oorzaken van ‘afwezige informatie’: iets is niet relevant om op je website of in je boek op te nemen óf iets staat er gewoon niet omdat je het niet hebt opgeschreven. Je begrijpt wel dat we het hier niet hebben over die eerste categorie: zaken die niet relevant zijn, die het vermelden niet waard zijn, die je bewust weglaat. Deze zaken vallen je niet lastig. Die wíl je niet eens een plek geven, en daar heb je goede redenen voor. De pijn van de schrijver zit in de tweede categorie.

De pijn van de schrijver zit in het loslaten van wat hij niet opschrijft. Wie schrijft, zet zich in om de inhoud van de woorden en zinnen tot zijn recht te laten komen. Laten we de niet-geschreven woorden het voordeel van de twijfel geven: de reden dat ze er niet staan, is dat ze niet opgeschreven zijn. Je begrijpt me niet verkeerd. Zo simpel is het. Woorden zwart-op-wit pretenderen volledigheid, maar ze bieden dat nooit. Vind hier maar eens rust in. Zonder de lust tot schrijven te verliezen.

Hoe zorg je ervoor dat je niet verlamt in het schrijfproces? Precies: door te schrijven. Een paradoxale actie, maar zo win je wel de strijd. Ga zitten en schrijf. Het is dé manier om je klanten te bereiken, dé manier om expertstatus op te bouwen.

Wil jij professioneel schrijven? Over je vak, je werk, jezelf als professional? Wil je webteksten? Een blog? Een boek? Een artikel in een vakblad? En ervaar je een hoge drempel om tot schrijven te komen? Meld je via deze link gerust aan voor een GRATIS VERHELDERINGSSESSIE (telefonisch, gratis en vrijblijvend, duur 30 minuten). Ik geef deze maand 3 sessies weg, na aanmelding hoor je of je in aanmerking komt.

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan hieronder. Welkom!

Aanbevolen Berichten
Reacties
  • Maud

    “Woorden zwart-op-wit pretenderen volledigheid, maar ze bieden dat nooit. Vind hier maar eens rust in.” Ook een prachtig advies voor iedereen die studeert. Studieboeken zijn niet heilig evenmin als docenten, daar moest ik even aan denken toen ik je blog las Kiki.
    Mooi denkwerk.

    • Kiki Verbeek

      Dank je, Maud. Dit is zoiets dat je als schrijvende, lezende professional volgens mij gewoon regelmatig tegen jezelf te zeggen hebt. Doe ik ook. En daarna lekker verder schrijven.

Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.