Wanneer ga jij staan voor jouw verhaal?

 in Persoonlijk profiel, Professionele identiteit, ZZP & Zichtbaarheid

“Pas toen ik mijn master bedrijfskunde op zak had, kon ik mezelf serieus nemen als organisatieadviseur,” zei Nicole. Remco bekende: “Toen ik werkervaring had opgedaan bij dat gerenommeerde instituut, durfde ik mezelf pas als leiderschapscoach te profileren.” “Nadat die bestuurder mij introduceerde als executive coach, ben ik mezelf ook zo gaan noemen,” vertelde Annemarie, met een diepe zucht.

Deze drie professionals zijn al over de helft van hun werkende leven voordat ze durven te gaan staan voor wat ze al vele jaren doen. Ze werken ieder in hun eigen vakgebied, ze bouwen ervaring op, ze hebben tevreden klanten, en toch zijn ze niet eerder gaan staan voor hun bijdrage. De inhoud van het werk is het punt niet: ze leveren hoge kwaliteit. Maar ze lieten na te benoemen waar ze van zijn. Dat moest van een ander komen.

Waar gaat dit over? Erkenning? Zekerheid? Werkervaring? Waardering? Bescheidenheid? Van alles een beetje?

Hoe dan ook: de tijd verstrijkt – terwijl zij aarzelen.

Als je iets benoemt, dan wordt het waar. En stel je voor dat wat je benoemt niet klopt. Dat is angstaanjagend. Daarom blijf je misschien wel aarzelen.

Stel je voor… dat je jezelf ‘organisatieadviseur’ zou noemen, terwijl je ooit geschiedenis hebt gestudeerd en ’t je nog steeds niet lukt desgevraagd uit te leggen wat de relevantie daarvan is, terwijl je al twee decennia organisaties begeleidt? Val je dan straks door de mand? Stel je voor dat je je zou profileren als ‘leiderschapscoach’ terwijl je aantoonbaar veel affiniteit hebt met persoonlijk leiderschap en al tien jaar aan het roer staat van een middelgrote organisatie? Vind je dat overdreven? Stel je voor dat je jezelf ‘executive coach’ zou noemen terwijl je steeds toevallig bent terechtgekomen in die positie van sparringpartner van management en bestuur, en jij zelf van nature niet geneigd bent hoog van de toren te blazen. Is dat iets om je voor te schamen?

Wat zou jij denken als een ander jou jouw verhaal zou vertellen over zichzelf? Zou je hem niet geloven? Zou je vinden dat hij overdrijft? Zou je denken dat hij eerst nog wat meer van dit of wat minder van dat – voordat hij écht mee mag doen?

Als jij jezelf serieus neemt, dan doen anderen dat ook. Probeer het eens. Ga staan voor het woord dat aanduidt wat jij doet. Gebruik het in de wereld waar jij werkt. Kijk wat er gebeurt. Vertel jouw verhaal erbij. Om zichtbaar en herkenbaar te zijn voor anderen is het nodig dat je woorden geeft aan wat jij te bieden hebt. Stop met aarzelen, en gun jezelf de plek die je graag wilt – of al lang hebt.

Vind je het lastig te gaan staan voor jouw verhaal? Heb je het gevoel dat je overdrijft als je vertelt over je werk? Hou je er niet van om in het licht te staan? Een keer samen sparren daarover? Je kunt je hier aanmelden voor een telefonische Verhelderingssessie (30 minuten, en vrijblijvend). Elke maand geef ik er een paar weg.

www.glashelderverhaal.nl

Aanbevolen Berichten
Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.