Zoek je je suf naar je eigen signatuur?

 in Een boek schrijven, Overtuigende profielteksten, Professionele identiteit

Een opvallend mailtje in mijn inbox: in de onderwerpbalk staat ‘Gevonden’. Ik denk dat het spam is. Mijn spamfilter heeft het bericht niet tegengehouden, ik open het.

Een persoonlijke aanhef en een pakkende openingszin: ‘Wat leuk dat ik je vandaag gevonden heb’. Dat kan nog alle kanten op – tussen mijn ongewenste post tref ik soms berichten in gebrekkig Nederlands, met vage huwelijksaanzoeken uit verre landen, aan duizenden geadresseerden tegelijk.

Hoe dan ook: mijn aandacht is getrokken.

Er volgt een spontaan verhaal van een man die recht-uit-het-hart uiteenzet hoeveel moeite hij heeft met schrijven. Spreken gaat hem beter af. Schrijven kost tijd en is lastig, zijn energie vloeit weg terwijl hij ermee bezig is. Hij twijfelt eindeloos over formuleringen, voelt zich onzeker over het resultaat. En dat ik zoiets vast vaker heb gehoord.

De vrolijkheid spat van de tekst.

Hij schrijft dat hij zoveel moet schrijven: website, LinkedIn, adviesvoorstellen etc. Liever zou hij niet schrijven. Hij wil het schrijven uitbesteden. Tegelijkertijd beseft hij dat hij er niet aan ontkomt het zelf te doen. En stiekem droomt hij over een boek. Tijd voor coaching, constateert hij hardop.

Wie is die man die in één mailtje over zijn gebrekkige schrijfvaardigheid zoveel schrijfkunst toont? Wie is die man wiens energie weglekt via zijn geschreven woord terwijl ik op het puntje van mijn stoel zit bij het lezen ervan?

Als klap op de vuurpijl schrijft hij dat hij de magie van het schrijven wel wil ontdekken. Laat ik het zo zeggen: geïnspireerd door hem schrijf ik deze blog over de magie van het schrijven.

Wat hij laat zien, ís de magie van het schrijven.

Ik zie: energieke toon, anekdotisch, luchtig, met kleur, stijl, eigenheid. Zelfs aan de vorm is de afzender spontaan toegekomen: de pakkende opening, een aangename afwisseling van lange, korte en ultrakorte alinea’s, gescheiden door luchtige witregels, en een uitnodigende afsluiting. Gevoel voor balans.

Een mens hoeft niets origineels te doen om zich te onderscheiden. Een mens hoeft geen boek te schrijven om schrijver te zijn. Een mens hoeft niet te leren schrijven om te kunnen schrijven. Laten we ophouden het schrijven tot bijzondere vaardigheid te verheffen. Contact maken, daar gaat het om bij het aanspreken van een ander. Wie contact maakt, kan spreken. Wie contact maakt, kan ook aansprekend schrijven.

Wat je te doen staat is dit: schrijf met dezelfde energie als waarmee je je leukste buurvrouw aanspreekt: direct, enthousiast, recht-uit-het-hart. Wees concreet. Weet dat dit is wat je woorden de kleur geeft die ze nodig hebben. En dat dit dus vanzelf gaat. Echt waar: je hoeft niets te bedenken. Dit is alles. Dat is meer dan genoeg.

Zoek je niet suf naar je eigen signatuur. Je bént je eigen signatuur, hoef je alleen maar te laten zien.

Komt jouw eigenheid onvoldoende over het voetlicht in de teksten die je schrijft over jezelf en je dienst? Een keer samen sparren daarover? Meld je hier aan voor een telefonische Verhelderingssessie. Een Verhelderingssessie is gratis en vrijblijvend en duurt ongeveer 30 minuten. Ook deze maand geef ik er weer 3 weg.

Reageren op dit artikel? Dat kan hieronder, je bent van harte welkom.

Aanbevolen Berichten
Reacties
 • Anja Geerts

  Beste Kiki,

  Wat een leuk artikel. Ik ben het er helemaal mee eens. Ik noem het vaak de ‘schrijfjas’ die mensen aantrekken als ze gaan schrijven. Laat die jas uit en schrijf zoals je spreekt! Zie ook mijn blog op: http://www.taalzaken.nl

  Hartelijke groet,
  Anja Geerts
  Taalzaken

  • Kiki Verbeek

   Dag Anja, ja, als een jas die je aan kunt trekken en dus ook uit kunt laten, goed beeld erbij. Een keuze die je maakt. Hartelijke groet, Kiki

 • Marie-José Koevoets

  He Kiki als het zo geschreven wordt door jou lijkt het makkelijk. Maar toch krijg ik het niet voor elkaar om in 5 regels mezelf neer te zetten op schrift. En van de mensen om mij heen hoor ik dit ook terug. Waar zit dat in? Denk ik te moeilijk waardoor een blokkade ontstaat

 • Marie-José Koevoets

  Waarom is het zo moeilijk om jezelf glashelder op schrift te presenteren. Het klinkt zo makkelijk zoals jij het omschrijft in je blog. Maar waarom kom ik dan niet over die hobbel heen?

  • Kiki Verbeek

   Dag Marie-José, de meeste dingen die er heel makkelijk uitzien, zijn moeilijk om te doen 😉 Zonder gekkigheid: waar jij tegenaan loopt kan aan van alles liggen. Is de vorm lastig? Kom je inhoudelijk onvoldoende tot de kern? Zit het ‘m in het denken dat aan het schrijven vooraf gaat? Zit het ‘m in het schrijven zelf? Als je zin hebt, kun je een verhelderingssessie aanvragen (zie link onder de blog), dan kunnen we er even samen over brainstormen.

Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.