Blink jij uit in wilskracht?

 in Ondernemerschap, Professionele identiteit

Richard (consultant, 52) heeft altijd hard gewerkt. Maar dan bereik je ook wat, zegt hij – wat ook zo is. Een beetje duwen, een beetje trekken. Wilskracht en vasthoudendheid. Het hoort er allemaal bij als je iets voor elkaar wilt krijgen. Aanpakken én doorpakken is zijn werkwijze, en hij zit overal bovenop. Richard krijgt zaken gedaan.

Ineens werd Richard ziek – overbelast. Zó moe dat hij alleen nog maar op de bank kon liggen.

En wat bleek?

Het leven ging door. Zijn collega’s namen spontaan taken over. Ook klanten bleken zichzelf best goed te kunnen redden. Sommige vaste routines verdwenen gewoon – en niemand die ze miste. Afspraken kwamen rond, zonder dat ze in zijn agenda stonden. Iedereen was tevreden.

Thuis vanaf zijn bank keek Richard toe. Zo werkte het dus. Hij had het niet eerder gezien. Te zeer in beslag genomen door zijn onstuitbare drive. Waarom eigenlijk? En voor wie?

Life-changing – dat was Richards samenvatting.

Er zijn veel gebeurtenissen denkbaar die je uit je ritme kunnen slingeren. Terugkijkend blijkt vaak dat zo’n gebeurtenis zich heeft aangekondigd. Als een vage onrust. Gebrek aan voldoening. Of gewoon geen zin. Maar ja, weet jij veel wat er aan de hand is – er is altijd wel iets. Dus je gaat door, want jij hebt discipline.

Maar waar voel jij je eigenlijk thuis? Wat past bij jou? Wat komt van nature?

Het is voor het eerst dat Richard zichzelf dit soort vragen stelt. Hij is inmiddels senior genoeg om niet meer overal achteraan te hoeven rennen. Maar waarom doet hij dat dan nog steeds? Hij wil bewust kiezen waaraan hij zijn aandacht geeft. Hij wil zichzelf doelgericht inzetten op zijn specifieke kwaliteiten. Dat is niet alleen prettig voor hem, ook zijn klanten en collega’s zullen dan beter begrijpen waar hij van is.

Richard heeft zich voorgenomen minder hard te werken. Minder z’n best te doen. Minder te forceren. Vroeger dacht hij dat er dan niets van de grond kwam. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Er komt iets anders van de grond, en vooral: op een andere manier. Natuurlijker. Vanzelfsprekender. Tegenwoordig levert Richard zijn bijdrage op zijn manier, met zijn eigen toon, in zijn eigen stijl – omdat dat is wat zijn klanten en collega’s zo in hem waarderen.

Met hard werken heeft dat niets te maken.

Hij kan er z’n vinger nog niet precies op leggen, maar voor het eerst heeft Richard het gevoel dat hij van waarde is in zijn werk. Hij krijgt nog steeds veel voor elkaar, maar nu vanuit souplesse. Hij kan zich al bijna niet meer herinneren hoe hij er een jaar geleden in stond.

Werk je hard? En ben je niet tevreden over wat dat oplevert? Wellicht is het tijd om wat je doet uit te lijnen met wie je bent. Dat begint met het verhaal dat je over jezelf vertelt. Een keer sparren daarover? Je kunt je hier aanmelden voor een telefonische Verhelderingssessie (30 minuten, en vrijblijvend). Elke maand geef ik er een paar weg.

www.glashelderverhaal.nl

Aanbevolen Berichten
Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.