Je eigen verhaal schrijf je zelf

 in Ondernemerschap, Professioneel profiel, Professionele identiteit, ZZP & Zichtbaarheid

Anne’s leven raakt steeds gevulder. Maar ze voelt zich steeds leger. Iedereen weet wat goed voor haar is – behalve zijzelf.

Anne (39, zelfstandig coach) heeft altijd mensen om zich heen die veel vertrouwen in haar hebben: haar opdrachtgevers weten precies waarvoor ze haar willen inzetten, haar klanten stellen vragen waarvan ze weten dat zij daarop een antwoord heeft en haar adviseur zegt dat ze groter moet denken en meer kan dan ze doet. Zo ging het vroeger ook. Haar ouders zeiden dikwijls dat ze het ver zou schoppen, haar eerste werkgever had meteen mooie plannen met haar en haar collega’s schakelden voortdurend haar hulp in.

Anne doet wat de mensen vragen. Want dat is haar taak – dat denkt ze. Als zelfstandige heb je immers niet zoveel te kiezen. Je mag blij zijn dat je werk hebt. Als zelfstandige moet je flexibel inzetbaar zijn. Meebewegen met de markt. Als zelfstandige mag je je niet al te veeleisend opstellen. Voor jou tien anderen. Dat is wat Anne denkt.

Laatst zei iemand dat-ie haar op LinkedIn had opgezocht. Dat daar een ander beeld uit naar voren kwam dan de vrouw die hij nu ontmoette. Of het klopte dat ze geen website had. Of het wel goed ging met haar business. Anne voelde de energie langs haar ruggengraat wegstromen.

Anne is tot stilstand gekomen. Ze weet het even helemaal niet meer. Al die jaren zo hard gewerkt en zo veel gedaan, maar waar gaat dit allemaal over? Waar is ze van? Waar staat ze voor? Wat doet ze eigenlijk met al die mensen die ze begeleidt?

In je vak groeien is een weg van vele jaren. Procesbegeleiding is een complexe bezigheid. Je klanten, collega’s en goede raadgevers zeggen allemaal iets anders. Werken in onzekere omstandigheden is een opgave. Zelfstandig ondernemerschap kan eenzaam zijn.

Er is er maar een die de leiding kan nemen in zijn eigen onderneming, en dat ben jij.

Misschien heb je te veel naar anderen geluisterd. Misschien was je bang om positie in te nemen. Misschien heb je je te dienstbaar opgesteld. Misschien heb je je aangepast. Misschien wist je gewoon niet wat je wilde en had je daar wat tijd voor nodig.

Hoe dan ook: er is een kern. Ik weet het zeker. Er is een kern waar vanuit je werkt. Waarin wil jij als professional zichtbaar zijn? Wie mag zich in jouw verhaal herkennen? Waar zit jouw natuurlijke aantrekkingskracht? Zoom in op die kern, want dat is je vertrekpunt. Vanuit die kern kun je sturing geven aan je eigen profiel. Die inhoud is je basis.

Zichtbaar worden is gaan staan voor wie je bent, wat je doet, voor wie en waartoe.

Toen ik me jaren geleden ineens realiseerde wat mij te doen stond, vielen al mijn puzzelstukjes in elkaar. Ik wilde zakelijke dienstverleners helpen hun professionele verhaal te verwoorden – dat was een kwestie die mij raakte. Een complexe kwestie, een worsteling voor veel mensen die ik kende. Het soort werk dat ik al langere tijd deed, kon ik hiervoor inzetten. Vanaf het moment dat ik me daarop richtte en dat ook uitdroeg, kwam de wind onder mijn vleugels – zoals dat zo mooi heet. Zoiets als dit kun jij ook voor jezelf organiseren.

Wie de moeite doet zijn professionele verhaal te verwoorden, neemt de regie over zijn ondernemerschap. Jouw profiel komt dan tot leven. Resultaat is dat je vanaf dat moment je keuzes, handelingen, uitingen verankerd hebt in je professionele identiteit. Je hoeft niet alles te weten om een heldere boodschap neer te zetten. Een helder uitgangspunt zorgt vanzelf voor een consistent verhaal.

Goed onthouden: je eigen verhaal, dat schrijf je zelf. Niemand anders kan dit voor je doen.

Krijg je geen grip op de kern van jouw zaak? Vertel je elke keer iets anders? Of sta je met je mond vol tanden? Een keer samen sparren daarover? Je kunt je HIER aanmelden voor een telefonische Verhelderingssessie. Zo’n sessie is gratis en vrijblijvend en duurt ongeveer 30 minuten. Ook deze maand geef ik er weer een paar weg.

www.glashelderverhaal.nl

Aanbevolen Berichten
Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.