Kies je niche, maar hoe dan?
Een website hoeft voor coach Mirjam (48) niet, maar haar LinkedIn-pagina op orde – dat zou mooi zijn. Ook wil ze weten wat ze moet zeggen tegen de mensen in haar netwerk: kort en krachtig tijdens een spontane ontmoeting of wat uitvoeriger met een kop koffie erbij. Toch vreemd, met haar mooie loopbaan, dat ze niet weet wat ze erover zal vertellen.
Nu vertelt ze elke keer iets anders. Ze stemt af op wat ze denkt dat de ander wil horen, maar het blijft gissen. Ze is vaak te lang aan het woord, ze valt in herhaling, ze ziet de aandacht verslappen, maar ze weet niet waar ze haar punt zal zetten. Ze hoort zichzelf praten. Een rommelig gevoel.
Ze heeft veel te vertellen.
Haar praktijk is organisch gegroeid. Ze werkt met kinderen en jongeren. Vaak betrekt ze de ouders erbij, dat werkt goed, want die hebben een boel invloed op het welzijn van hun kind. Net als de peergroep – sommige thema’s lenen zich het beste voor een groepsaanpak. Ze ondersteunt leraren, die zien de kinderen dagelijks, en de zorgcoördinatoren niet te vergeten, die kunnen signaleren en doorverwijzen. Laatst gaf ze een workshop aan docenten op een middelbare school, de directie vroeg om een vervolgtraject. Ze zei dat ze erop terug zou komen, maar dat heeft ze nog steeds niet gedaan.
Het is een warboel. Voor wie werkt ze nu eigenlijk? Op wie richt ze zich? Alles hangt met elkaar samen, ze kan die doelgroepen niet van elkaar scheiden en dat wil ze ook niet. Mirjam gelooft in een integrale aanpak. Bovendien zet ze zich in voor preventie. Kies je niche, hoort ze om zich heen. Maar hoe dan? Wat valt er te kiezen?
Je niche hoef je niet te kiezen, die is er al. Je moet ’m zien. Hier vijf tips voor het opmerken van je niche als je in een kluwen bent beland.
Tip 1: Je niche is de plek waar het probleem dat jij aanpakt aan de orde van de dag is.
Tip 2: Je niche is de plek waar de urgentie hoog is.
Tip 3: Je niche is de plek met de mensen die zich verantwoordelijk voelen voor dat probleem.
Tip 4: Je niche is de plek waar de mensen zijn bij wie jij je thuis voelt.
Tip 5: Je niche is de plek waar jij een verschil kunt maken.
Je niche is dichterbij dan je denkt, je hoeft die plek alleen wat extra aandacht te geven. Het is een kwestie van uitlichten. Zorg ervoor dat je een bestaand probleem bij de kop pakt, loop recht op dat probleem af en help de mensen die ermee worstelen. En last but not least: handel vanuit je eigen betrokkenheid bij die kwestie.
Mirjam heeft haar focus gevonden. Ze zit momenteel midden in een vervolgtraject op de school waar ze eerder rondliep. Ze gaat zich op VO-scholen richten, daar zit de leeftijdsgroep waar haar hart ligt. De school is hun natuurlijke habitat, waar problemen in een vroeg stadium aan het licht komen.
Alles hangt met alles samen en precies daarom is het van belang dat jij je niche opmerkt. Je niche geeft jou een plek in die samenhang. Je niche brengt focus aan. Je niche maakt duidelijk waar jij van bent. Al je andere doelgroepen verlies je niet, die cirkelen daaromheen.
Krijg je je niche niet scherp? Vind je het lastig om keuzes te maken? Begrijpen anderen niet goed wat jij te bieden hebt? Een keertje samen sparren daarover? Je kunt je hier aanmelden voor een telefonische Verhelderingssessie (30 minuten, en vrijblijvend). Elke maand geef ik er een paar weg.