Serieuze professionals praten niet met bomen

 in Ondernemerschap, Overtuigende profielteksten, Professionele identiteit

Ingrid heeft ruim twintig jaar een eigen praktijk als carrièrecoach, ze richt zich op ambitieuze veertigers. De zaken lopen prima. Maar de afgelopen jaren is er iets vreemds aan de gang, ze kan er haar vinger niet op leggen. Ze voelt schroom erover te vertellen, een rare combinatie van opwinding en schaamte. Ongemak is het. Het begon met de opleiding die ze een paar jaar geleden volgde, iets met coachen in de natuur. Ze leerde parallelen trekken tussen persoonlijke ontwikkeling en de bloei van planten. Best vaag klinkt dat. Over hoe je kunt werken met visualisaties, tekeningen, verbeelding. Het bleken krachtige instrumenten. De laatste tijd zet ze ze wel eens in met cliënten, heel voorzichtig, want ze durft nauwelijks te benoemen wat ze doet. Toch was ze al een paar keer getuige van een doorbraak van formaat. Maar Ingrid zwijgt erover tegenover vakgenoten, op haar website, haar blog. Ze is bang dat anderen haar zweverig vinden, dat is ze niet. En dat wil ze absoluut niet zijn.

Spiritualiteit, filosofie, religie, het zijn achtergronden die doorklinken in begeleidingstrajecten. Maar hoe presenteer je je hiermee als serieuze professional? Alleen al het taalgebruik uit deze werelden: die specifieke woorden die bij velen oordelen, vooroordelen en ook weerstand oproepen, zeker in de zakelijke dienstverlening. Nodig het managementteam van een commercieel bedrijf maar eens uit voor een sessie praten met bomen, werken vanuit je hart, contact met je goddelijke zelf, een oefening in diepe verbinding, energetisch balans zoeken, de kracht van de verbeelding, de ruimte van het niet-weten, een socratische dialoog. Ga er maar aan staan. Ik weet er alles van, van die weerstand – als organisatiefilosoof.

Zweverig en vaag, dat is wel het laatste waarmee Ingrid geassocieerd wil worden. Het zou ook gewoon niet kloppen: ze ís geen vaag of zweverig type. Ingrid is geen vaag type. Ik ben geen vaag type. Er zijn allerlei niet-vage professionele dienstverleners die desondanks soms wel bezorgd zijn in die hoek te worden weggezet. Over sommige zaken moet je gewoon niet al te expliciet zijn, althans niet tijdens een eerste kennismaking. De werkwijze waar jij enthousiast over bent, wat daar de achtergronden van zijn en waarom je daarin gelooft, is in de meeste begeleidingstrajecten niet relevant. De relatie die je met je klant opbouwt en de resultaten waarheen je hem begeleidt, dát is wat ertoe doet. En dat kan ook prima zonder missie-drang.

Het inzicht dat je je doelgroep niet overtuigt door te vertellen over je werkwijze helpt mij enorm om op een ontspannen manier te doen wat ik in de wereld wil doen. In mijn geval is dat mijn ‘filosofische verhelderingsmethode’ (ja, ik zet deze woorden voor de duidelijkheid maar even tussen aanhalingstekens) integreren in mijn dagelijks werk. Een praktijk waarin ik mensen met concrete worstelingen begeleid bij het bereiken van tastbare resultaten die ze direct kunnen inzetten in hun eigen dagelijkse praktijk: profielteksten, artikelen, managementboeken. Concrete zaken dus, alles behalve vaag.

Als je jezelf als serieuze professional in de markt wilt zetten, benoem dan de resultaten van je dienst en bewaar de toelichting op je werkwijze uitsluitend voor diegenen die ernaar vragen. En ik kan je alvast vertellen: dat doet slechts een enkeling. Het boeit de meeste mensen niet. Op zich al een interessant gegeven om in acht te nemen.

Serieuze professionals kunnen dus gerust óók met bomen praten, mocht dat behulpzaam zijn in een specifiek traject. Maar je hoeft ervoor niet altijd met je klant door een bos te wandelen, die bomen hoeven niet per se letterlijke bomen te zijn, en je hoeft al helemaal niet vooraf aan te kondigen dat dit tot je instrumentarium behoort.

Ben jij vol van de achtergronden van je werkwijze, maar bezorgd dat anderen jou vaag vinden terwijl je helemaal niet vaag bént? Een keer samen sparren hierover? Meld je hier aan voor een telefonische Verhelderingssessie. Een Verhelderingssessie is gratis en vrijblijvend en duurt ongeveer 30 minuten. Ook deze maand geef ik er weer 3 weg.

Reageren op dit artikel? Dat kan hieronder. Welkom!

Aanbevolen Berichten
Reacties
 • Joke de Vries

  Hallo Kiki,

  Een poos terug heb ik een verhelderingssessie bij je gevolgd en sindsdien lees ik je blogs.
  Ik wil je even laten weten dat ze voor mij steeds heel verhelderend en inspirerend zijn.

  Dus dankjewel!

  Hartelijke groet,
  Joke de Vries

  • Kiki Verbeek

   Dag Joke, dat is fijn om te horen, daar doe ik het voor! Hartelijke groet, Kiki

Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.