Verdwaal je in je mogelijkheden?

 in Ondernemerschap, Professionele identiteit

“Ik ben nog niet klaar om te gaan staan voor wat ik doe, want ik zie zoveel opties voor mezelf. Ik ben goed in van alles. Ik heb veel gedaan en ik blijf maar rondvliegen. Ik kan nergens landen. Ik zou willen dat ik maar één ding kon, dat zou ten minste duidelijkheid geven, en rust – ik heb zo’n behoefte aan rust.” Organisatieadviseur Marion (52) slaakt een diepe zucht.

Marion heeft inmiddels écht niet meer de leeftijd om te zeggen dat ze bezig is zich te oriënteren op haar mogelijkheden. Die fase ligt ver achter haar. Dat weet ze, dat voelt ze en dat zorgt ervoor dat de druk die ze vanbinnen ervaart steeds verder oploopt.

Met het woord ‘multitalent’ wil ze zich niet identificeren, dat vindt ze arrogant klinken, en ook een beetje verwend. Trouwens, wat nou: multitalent? Onzin. Een versnipperd zooitje is het, haar werkende leven. Alsof ze slachtoffer is van wat ze allemaal kan – niet echt iets om zielig over te doen, zegt ze. Ze zou niet durven.

Ondertussen verstrijkt de tijd. Ze was een twintiger die topprestaties leverde. Daarna een veelbelovende dertiger. Vervolgens een veertiger die mooie dingen neerzette. Nu een vijftiger die de weg kwijt is. Waar is haar rode draad gebleven?

In haar omgeving ziet ze mensen die zich specialiseren: professionals die in een bepaalde niche expertstatus opbouwen. Van die mensen die het vanzelfsprekend vinden dat klanten en opdrachtgevers hen weten te vinden voor waar zij goed in zijn. Van die mensen die uitnodigingen krijgen om hun advies te geven over specifieke inhoudelijke zaken. Om jaloers op te worden. De rol van deskundige zou haar goed hebben gepast. Welke afslag heeft zij gemist?

Er was een fase dat ze trots was op haar generalisme: het is stoer om breed inzetbaar te zijn en met uiteenlopende kwesties uit de voeten te kunnen. Toen had ze nog niet dat onvoldane gevoel erbij. De laatste tijd ervaart ze haar werk als oppervlakkig, onpersoonlijk. Het is niet háár bijdrage die ze levert, het is corvee dat ook een ander had kunnen opknappen, met hetzelfde resultaat. Maar dit kun je echt niet hardop zeggen, stelt ze, zo veeleisend als dat klinkt.

Het is niet veeleisend om jezelf te willen vinden in je werk. Het is niet gek eraan toe te zijn kleur te bekennen, diepte aan te brengen, je eigen stijl te bepalen, keuzes te maken, stil te staan voordat je verdergaat – want je hebt nog wat jaren voor de boeg.

Focus is het sleutelwoord. Focus gaat niemand je geven, die heb je zelf aan te brengen. Die kun je jezelf niet opleggen, die blijkt uit wat er al is. Jouw focus hoef je niet te bedenken, die heb je te doorleven. Marion zit in de juiste levensfase om haar focus te bepalen.

Is er (te) veel waar jij goed in bent? Voelt het soms zo willekeurig waarop je je aandacht richt? Vind je het lastig om je focus te vinden? Een keertje sparren daarover? Je kunt je hier aanmelden voor een telefonische Verhelderingssessie (30 minuten, en vrijblijvend). Elke maand geef ik er een paar weg.

www.glashelderverhaal.nl

Aanbevolen Berichten
Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.