Verstaat jouw doelgroep je verhaal niet?

 in Overtuigende profielteksten, ZZP & Zichtbaarheid

“Zo veel stappen heb ik gezet en zo weinig respons! Wat is er loos? Sla ik de plank mis? Ben ik te bescheiden? Zit ik op het verkeerde spoor? Ik snap er niks van.”

Marie (48) is loopbaanbegeleider. Ze heeft veel werk doordat een aantal organisaties medewerkers naar haar doorstuurt. Leuk werk, maar ze heeft behoefte aan focus, een niche, meer tijd met haar favoriete cliënten: ambitieuze vrouwen, dertigers die worstelen met het combineren van loopbaan en gezin. Het afgelopen jaar heeft ze geïnvesteerd in deze doelgroep door zich anders te profileren en gesprekken te voeren met haar opdrachtgevers, maar dit leidt nauwelijks tot een verschuiving in haar klantenkring. De vrouwen weten haar niet te vinden.

“Misschien moet ik me niet alleen op vrouwen richten,” zegt Marie, “mannen worstelen ook met de balans tussen werk en privé. Of is het beter als ik dit niet zo benadruk, want wat als je geen kinderen hebt? Er zijn ook andere kwesties waar vrouwen in hun werk tegenaan lopen, die groep wil ik niet buitensluiten. Of zijn deze genderspecifieke problemen opgelost door de nieuwe generatie? Misschien loop ik achter. Of is het taboe? Wat houdt jonge vrouwen tegenwoordig eigenlijk bezig? Ik moet weer eens een stukje schrijven op LinkedIn, of denk je dat ik op Instagram mijn doelgroep beter bereik?”

Marie is met van alles en nog wat bezig en ondertussen komt ze nergens toe.

Wat doe je als jouw verhaal je doelgroep niet bereikt? Je kent ze, dus spreek ze aan. Zolang jij twijfelt, komt je boodschap niet over. Zolang jij zwalkt, voelt niemand zich aangesproken. Maak liever een keuze die te smal blijkt te zijn, dan breed in te zetten om mogelijkheden open te houden. Hoe specifieker je richt, hoe herkenbaarder je bent. Dat werkt, ook voor diegenen die niet tot jouw doelgroep behoren. Zo maak je jezelf herkenbaar voor iedereen die zich met jouw doelgroep kan identificeren, of iemand uit jouw doelgroep kent.

Je doelgroep verstaat jouw verhaal pas als jij weet wat je wilt zeggen. En je kunt pas weten wat je wilt zeggen als je weet tot wie je je richt. Dus maak eerst een keuze en vertel daarna je verhaal. Zet de ingrediënten van je verhaal op een rij: voor wie, wat, hoe, waartoe en waarom? Dus: de mensen, hun lastige kwesties, jouw aanpak, hun resultaten en wat jou drijft dit te doen. Een helder verhaal is een consistent verhaal. Een verhaal waarin jij je tot je doelgroep richt, is een overtuigend verhaal. Een verhaal waar jijzelf ook onderdeel van bent, is een geloofwaardig verhaal.

Begin dit jaar liep er bij Marie een vrouw de spreekkamer binnen in wie ze onmiddellijk haar ideale klant herkende. Door wat die cliënt over zichzelf vertelde, vielen Maries puzzelstukjes in elkaar. Die vrouw bleek de personificatie van haar doelgroep. Na deze ontmoeting was het ineens heel veel makkelijker voor Marie om te concretiseren wat zij als professional voor ogen heeft, met wie ze wil werken en waaraan.

Als jij weet wat je komt doen, bereik je je doelgroep. Alles wat daarna gebeurt, is een gevolg van de brug die jij slaat tussen jezelf en de mensen die je wilt aanspreken. Contact.

Is het lastig om focus aan te brengen? Weet je wel wie je wilt aanspreken, maar vind je niet de juiste woorden? Of lukt het je niet om je doelgroep te concretiseren? Een keertje samen sparren daarover? Je kunt je hier aanmelden voor een telefonische Verhelderingssessie (30 minuten, en vrijblijvend). Elke maand geef ik er een paar weg.

Aanbevolen Berichten

Laat een reactie achter

Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.