Wat is de brandstof waarop jouw motor loopt?

 in Ondernemerschap, Professionele identiteit

De meest basale zaken over ons leven zijn lastig te verwoorden. Wat drijft je in het werk dat je doet? Wat is precies dat proces waar jij jouw klanten in meeneemt? Hoe bereik je de resultaten die je met mensen bereikt?

De brandstof waarop jouw motor loopt, is vlakbij je én tegelijk aan het zicht onttrokken. Hoe kan dat? Dat wat jouw hart sneller doet kloppen is superconcreet aanwezig in het dagelijks leven, maar niet in woorden te vangen. Wat is daar aan de hand?

Iemand vertelde me een keer over de totstandkoming van diamanten. Dit verhaal is een prachtige metafoor voor wat er nodig is om dat wat in de diepte ontstaat een zichtbare, tastbare, communiceerbare vorm te geven. En hoe waardevol deze vorm is op het moment dat je ‘m hebt opgediept. Het zit zo. Diep in de aardkorst bevinden zich resten van plantaardig en dierlijk leven. Daaruit komt koolstof vrij. Door blootstelling aan extreme druk en temperatuur leidt dit proces tot de vorming van steenkool. Uit deze steenkool kan vervolgens – weer door hoge druk en hoge temperaturen – diamant ontstaan. Wist je dat diamant het hardste materiaal in de natuur is? Zó hard dat het gepolijste glanzend oppervlak van de diamant nooit mat wordt. Een uniek kenmerk. Bovendien doet diamant bijzondere dingen met licht: zonlicht wordt schitterend gebroken en weerkaatst al naargelang de slijpvorm van de steen.

Heb je ’t in de gaten? De transformatie van steenkool naar diamant bereik je alleen onder druk. Voor de helderheid vertaal ik nog even: alleen met toewijding en wilskracht (hoge druk) en inspanning (hoge temperaturen) kun je je eigen kern (zwarte steenkool) omzetten naar een glashelder verhaal over jezelf (de glanzende diamant). Met een glashelder verhaal heb je je professionele zelf scherp in beeld (je staat stevig) en je waarde is helder zichtbaar voor je klant (je glanst). Je vangt licht en kaatst dat terug: je klant wordt beter, sterker, succesvoller via jou. En andersom. Schitterend toch?

Zoek je nog steeds naar een pitch die bij je past? Naar een korte bio die jouw professionele ontwikkeling krachtig samenvat? Naar een overtuigende beschrijving van je werkwijze? Betreed je eigen kolenmijn, delf die steenkool, polijst die diamant. Doe de moeite daar te komen. Pak de waarde waarvan je weet dat die er is. En verricht de inspanning om de glanzende diamant mee naar buiten te nemen. De wereld ziet je graag.

Wil je een keer met mij uitwisselen over jouw kolenmijn met diamanten? Meld je dan hier aan voor een gratis telefonische verhelderingssessie.

www.glashelderverhaal.nl

Aanbevolen Berichten
Reacties
 • Petra Meijssen

  Hi Kiki, je bent een bron van inspiratie. Ik heb onlangs mijn koers & website aangepast en daarvoor gebruik gemaakt van de info en jouw site-opbouw. Zo glashelder als jij het kan, daarvoor moet ik nog bij je langskomen (en de kolenmijn nog dieper in). Maar ik ben blij! Veel dank en groet,
  Petra Meijssen

  • Kiki Verbeek

   Superfijn om te horen, Petra. Leuk dat je me dit laat weten. Voor mensen als jij, daar doe ik ’t voor.

 • Judith de Bruijn

  Hoi Kiki,

  Ik hou van metaforen en van diamanten, dus dit verhaal spreekt me erg aan! Hoge druk en hoge inspanning gaan voor resultaat zorgen. Dat prikkelt en inspireert me zeker!

  Toch begrijp ik niet waarom je dan in de titel van dit stuk een andere metafoor gebruikt: brandstof en motor.
  Waarom de diamant-metafoor in de titel niet doortrekken?

  En waar ik ook aan dacht: hoe lang doet koolstof er over om een diamant te worden….

  Maar ondanks dat: een aantrekkelijk stuk dat me aan het denken zet over de facetten die mijn persoonlijkheid en ondernemerschap samen tot een mooie diamant maken, zeker nu ik mijn site aan het pimpen ben.

  Dank!

  • Kiki Verbeek

   Dag Judith, ja, twee vormen van beeldspraak door elkaar is inderdaad niet zo geslaagd, realiseer ik me nu. Wat de tijd betreft die ’t kost om diamant te worden: als je een en ander organisch laat gebeuren, kost ’t veel tijd. Natuurlijk prachtig om dingen organisch te laten ontstaan. Maar waar dat niet gebeurt omdat simpelweg aandacht, tijd of ruimte ontbreken, ben ik een grote voorstander van de ‘snelkookpan’. Het resultaat is vaak van eenzelfde natuurlijke vanzelfsprekendheid. Dank voor je reactie en met hartelijke groet!

Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.