Simpel en succesvol

 in Ondernemerschap, Professionele identiteit

Succesvolle ondernemers kiezen voor simpel: ze weten één ding heel zeker en blijven daarbij. Simpel lijkt simpel. Maar probeer het eens. Simpel is heel moeilijk.

Waarom is simpel zo moeilijk? Het begint al bij dat ‘ene ding’. Hoe kies je één uit veel? Hoe weet je wat je zeker weet? Waar geloof jij in? Waar sta je voor? Waar ga je voor? Wat brengt jou in beweging? Waar brandt het vuur? Allemaal verschillende vragen naar hetzelfde: de onvervreemdbare kern van jouw professionele identiteit.

Vervolgens is ‘zeker weten’ niet genoeg: een overtuiging heeft een vorm nodig om er een onderneming van te maken. Hoe giet je je stelligste overtuiging in een dienst of product? Je kiest iets wat je goed kunt. Of je kiest wat je het liefste wilt. Daar bevind je je al op een fundamentele T-splitsing: in het eerste geval doe je mogelijk concessies, in het tweede geval waarschijnlijk niet.

Als je deze keuzes hebt gemaakt, ga je stevig staan. Je gaat vertellen over waar jij voor staat, over je dienst, over je product. Vol overtuiging. Zelfvertrouwen. Met een twinkeling in je ogen. Je weet wat je wilt zeggen. Je bekent kleur. Je draagt je visie uit. Al is de hele wereld tegen, jij bent voor, bij wijze van spreken. Niet als een verbeten gek, liever als een wijs mens.

Tot slot is de kunst bij dat ene ding te blijven. Dat betekent dat je vaak ‘nee’ zult zeggen. Nee tegen die leuke klus die voorbijkomt. Nee tegen die aardige persoon die je uitnodigt. Nee tegen dat goede idee dat om uitwerking vraagt. Je zegt ‘nee’ omdat je een groot JA hebt gezegd tegen die ene keuze, voor die ene overtuiging en die ene vorm, en dat in de wereld te zetten. Want dat is wat je te doen staat.

Van een afstandje bekeken ziet ‘simpel’ er heel eenvoudig uit. Dat klopt ook. Dat is de kracht. Dat is de charme. Maar wat je ziet is het resultaat: het simpele resultaat. De weg daar naartoe wordt meestal niet gekenmerkt door eenvoud. Je bedrijf, dienst of product simpel maken is moeilijk: dat vraagt zelfkennis, focus, concentratie. Bijna iedereen gaat van veel naar weinig.

Omwegen lijken nodig om tot eenvoud te komen. Je onderneming vervolgens simpel houden vraagt vertrouwen, doorzettingsvermogen, discipline. Maar dat is makkelijker op te brengen op het moment dat je reeds verleid bent door de kracht van die eenvoud. Dan zie je niet meer op tegen een berg keuzes die er liggen om gemaakt te worden. Dan lijkt alles andersom georganiseerd: je voelt dat je bént gekozen, door je eigen overtuiging, door die vorm waarin je deze hebt gegoten, door de manier waarop je vanuit je overtuiging contact maakt met anderen.

Houd het simpel: doe waar je de allerbeste in bent en doe dit alleen als dit ook is wat je het allerliefste doet. Voor minder ga je niet. Een glashelder verhaal over jezelf en je dienst is de weg én het resultaat. Ik zou willen zeggen: succes gegarandeerd.

Reageren? Welkom!

www.glashelderverhaal.nl

Aanbevolen Berichten
Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.