Je hóeft niet te weten wat je wilt 

 in Ondernemerschap, Professionele identiteit

‘Ik kan niet kiezen’; ‘Ik weet niet wat ik wil’; ‘Ik heb zoveel gedaan…’ Sommige mensen duizelt het. Ik ontmoet ze regelmatig: getalenteerd, veelzijdig, ervaren, hoogopgeleid, verbaal vaardig. Mijn oma zou zeggen: ‘alles wat hun hartje begeert’. Maar bezig te verdrinken in eigen rijkdom.

Weet wat je wilt! Dat is wat velen naar hun hoofd geslingerd krijgen. Een aansporing die niet helpt – als je immers niet weet wat je wilt, dan weet je niet wat je wilt. Dat is dus het punt waarop de boel stagneert: ik weet niet wat ik wil, dus ik kan niet verder.

Weten wat je wilt betekent keuzes maken, en dát is nu juist de lastigheid. Hoe zou het zijn als je géén keuzes hoefde te maken om te weten wat je wilt? Niet denken, maar doen. De keuzes die je in je werk te maken hebt – om tot je recht te komen, om te focussen, om te floreren – dienen zich aan terwijl je bezig bent. Erover nadenken heeft dan niet zoveel zin.

Ikzelf doe werk waarvan ik niet had kunnen weten dat ik het zou doen vóórdat ik het deed. Erover nadenken zou mij dus niet hebben geholpen. Wat ik wél wist op het moment dat verschillende aspecten al doende bij elkaar kwamen: dít is wat ik wil. Omdat ik herkende wat ik wilde. Met andere woorden: wat je wilt, kun je niet weten. Wat je wilt, zul je ontmoeten, en zodra je het ontmoet, herken je het.

Weten-wat-je-wilt vindt dus achteraf plaats, niet vooraf. Zorg ervoor dat je bezig bent, dat je in beweging blijft. Werk, en ervaar. Experimenteer. Praat erover met anderen. Grote kans dat je onderweg tegenkomt wat je zoekt.
_______

Weet je niet waar jij van bent? Je voelt het wel, maar je krijgt het niet te pakken? Een keer samen sparren daarover? Je kunt je hier aanmelden voor een telefonische Verhelderingssessie. Zo’n sessie is gratis en vrijblijvend en duurt ongeveer 30 minuten. Ook deze maand geef ik er een paar weg.

www.glashelderverhaal.nl

Reageren op dit artikel? Dat kan hieronder.

Aanbevolen Berichten
Reacties
 • Nelleke

  Wat heb je toch altijd rake vragen en reflecties! Ik heb al diverse blogs (Nieuwsbrieven) van je doorgestuurd naar startende ondernemende vrouwen, maar deze raakt mij persoonlijk.
  Ik herken mijzelf sterk in je observatie dit keer. Alleen denk ik dat mijn situatie te maken heeft met een keerpunt in mijn leven dan in ‘keuzestress’: tegen mijn pensioen aan, klaar met het werk waar ik aan bezig was, maar eigenlijk nog helemaal niet uitgewerkt… En dan opnieuw ergens willen beginnen waar mijn kennis en ervaring nodig is… maar waar vind ik dat? Het komt toch niet zo automatisch meer op je pad…(misschien moet ik dan toch maar een keer een sessie bij je?!)
  In ieder geval dank voor je overweging…!

  • Kiki Verbeek

   Beste Nelleke, je hebt een berg ervaring, je bent nog niet uitgewerkt en je wilt jouw kennis en ervaring daar inzetten waar deze nodig is. Terecht. Laat mensen zien dat je er bent, dan rol je vast in de juiste richting. Alle goeds voor jou! En dankjewel voor je positieve woorden, fijn om te horen. Hartelijke groet, Kiki

 • Louis Steeman

  Hoi Kiki,

  Mooie bemoedigende woorden, dat je, om tot goede keuzes te komen, niet hoeft te weten wat je wilt. Sterker, dat vooraf willen weten, het maken van keuzes in je leven vaak in de weg zit. Een interessant aspect van de kracht van niet weten. Vraagt wel enige moed om van daaruit fte leven. Toch?
  vr. groet, Louis

  • Kiki Verbeek

   Ja Louis, moed, inderdaad. Dat woord kom ik steeds vaker tegen de laatste tijd, zowel in uitwisseling als in de mensen die ik begeleid. Moed om vanuit vertrouwen of vanuit overgave te leven-en-het-ondertussen-niet-te-weten. Ik oefen er zelf ook in.

Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.