Zoekende professionals, zoek rustig verder

 in Professioneel profiel, Professionele identiteit, Webteksten schrijven

“Ik ben zoekende,” zegt hij verontschuldigend. “Omdat ik zoekende ben, lukt het me niet om teksten te maken voor mijn website.” Hij kijkt spijtig, en wacht af.

Ik zeg niets en hij vervolgt: “Ik ben er al zeker drie jaar mee bezig, met die website van me. Ik zit eindeloos te dubben over zinnetjes, verander af en toe een woordje. Maar dat leidt allemaal nergens toe. Er staat gewoon niet wat ik wil dat er staat. Op een dag was ik het zó zat: ik heb alle teksten eraf gegooid, alleen mijn naam en mobiele nummer bleven over. Maar dat was natuurlijk ook geen gezicht.”

Kijk, perfectionisme is tot daaraan toe. Natuurlijk mag je streng zijn. Natuurlijk mag je kritisch zijn op jezelf. Maar je moet niet overdrijven.

Mensen die met mensen werken – trainers, coaches en adviseurs – vragen vaak veel van zichzelf. Ze zijn zich bewust van de gelaagdheid in mensen. Ze zijn doordrongen van het effect van verschillende perspectieven op een zaak, variatie in wensen en behoeften, de schijn van mooie praatjes en plaatjes. Dit kan hen behoorlijk in weg zitten bij het maken van een glashelder profiel voor zichzelf. Elke poging die ze doen hun professionele identiteit in woorden te vatten, lijkt geen recht te doen aan wie ze zijn.

Misschien is het perfectionisme dat je ervan weerhoudt jezelf neer te zetten. Bescheidenheid kan ook, of beweeglijkheid. Wie ben jij om te zeggen wat je allemaal doet? Wie ben jij om te zeggen wat je allemaal kunt? Of: wie je vandaag bent, ben je morgen al lang niet meer. Je hebt geen zin om jezelf in een hokje te vangen. Terecht. En eigenlijk doet het er niet toe wat de oorzaak is dat je die profielteksten voor je website of op je LinkedIn-pagina nog steeds niet op orde hebt.

Er is geen enkele reden om jezelf niet zichtbaar te maken zolang je nog niet precies weet wat en hoe. Sterker nog: het is goed denkbaar dat je nooit precies zult weten wat en hoe. In dat kader twee zaken om te onthouden:

  1. Je professioneel profiel is dynamisch. Zolang je zoekt naar een stevig blok beton om jezelf op te presenteren, zul je niet vinden wat je zoekt. Je profiel wil in beweging zijn, rollen, vliegen, wapperen, het is nodig om de wind erdoorheen te kunnen laten waaien.
  2. Je professioneel profiel is veelkleurig. Zolang je zoekt naar die ene juiste kleur, blijf je bezig. De kunst van het vinden van een passend profiel is het zoeken naar de juiste kleurencombinatie, in de juiste tinten, met voldoende ruimte om wisselende combinaties te maken voor verschillende gelegenheden.

Een professioneel profiel dat dynamisch en veelkleurig is, blijft in beweging. Een dynamisch en veelkleurig profiel komt tegemoet aan de behoefte een genuanceerd beeld van jezelf neer te zetten: een beeld met ruimte, kleur en variatie. Een profiel met eigenheid, niet te veel en niet te weinig. Uit de hokjes blijven. Los van etiketten. Dat kan: en tóch glashelder.

Echt waar: iedereen is zoekende (nou ja, bijna iedereen). Het zou toch wat wezen als elke professional die zoekende is geen website zou kunnen hebben… Dan zou het lekker rustig zijn op het world wide web. Stel je voor dat zoekende professionals geen LinkedIn-profiel zouden kunnen maken, geen beeld van zichzelf en hun dienst zouden kunnen geven. Nederland telt momenteel 3,8 miljoen LinkedIn-gebruikers. Denk je dat al deze mensen hun professionele identiteit in kannen en kruiken hebben? Nee. Dat weet je best. Dat hoef jij dus ook niet.

Niet tobben, iedereen is zoekende. Is dat een geruststellende gedachte? Maak jezelf zichtbaar, en zoek rustig verder.

Vertel, heb jij al gevonden wat je zocht? Of zoek je je suf en vraag je je af of je ooit zult vinden? Wil je hierover een keer samen sparren? Meld je hier aan voor een telefonische Verhelderingssessie. Zo’n sessie is gratis en vrijblijvend en duurt ongeveer 30 minuten. Deze maand geef ik er weer 3 weg.

Reageren op dit artikel? Dat kan hieronder. Welkom!

Aanbevolen Berichten
Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.