Heb jij je plek gevonden?

 in Ondernemerschap, Professioneel profiel, Professionele identiteit

“Ik ben vooral bezig te reageren op vragen. Als ik niet uitkijk, word ik er helemaal door opgeslokt. Werk zat, dat is het punt niet, maar ik richt me te weinig op waar ík goed in ben. Daar wil ik mee ophouden. Ik wil zélf neerzetten wie ik ben en wat ik kan, en dat vasthouden.” Helga (49, organisatieadviseur) spreekt zichzelf toe.

Helga verliest zich in de diversiteit van de dingen die ze doet. Ze wil ontsnappen uit de voortdurende stroom acties waarin ze zich laat meesleuren. Steeds laat ze zich weer verleiden door alle vragen die op haar afkomen. Er ligt zoveel op haar bord.

Reageren op wat anderen willen. Je kent het wel. Voor je het weet, vergeet je je af te vragen wat jíj nu eigenlijk wilt. En of dat wat je elke dag doet daarmee in lijn is. De uren die je aan je werk besteedt, zijn een groot deel van je leven – de moeite waard om daarin bewuste keuzes te maken.

Ben jij bezig met dat wat je wilt doen?

Helga wil niet alleen maar reageren op anderen. Ze kijkt naar zichzelf en ze ziet de situatie waarin ze terecht is gekomen: met werk waarin ze te weinig tot haar recht komt, met taken die haar onvoldoende aanspreken op waar ze goed in is. Ze wil het anders.

Waar is jouw werk je oorspronkelijk om begonnen? Neem dat eens als uitgangspunt voor je handelen. Wat is de reden dat je ooit in beweging kwam? Werk aan wat jij in de wereld wilt zetten. Dat kan klein, dat kan groots. Zo sla je een brug tussen je omgeving en dat wat jou drijft. Zo houd je verbinding met wat jíj als professional wilt. Je zult merken dat je steeds scherper zicht krijgt op wat je te doen staat en hoe je daarin je doelgroep tegemoet kunt komen.

Ikzelf heb als ondernemer de afgelopen tien jaar van mijn wens mijn werkelijkheid gemaakt. Mijn abstracte verlangen is mijn concrete onderneming geworden: Glashelder Verhaal. Mijn idee heeft een vorm gevonden. Een vorm midden in de wereld. Een vorm die mensen herkennen. Een concrete, toegepaste vorm.

Achteraf is altijd makkelijk praten. Daarom denk ik er nu hardop over na. Want mijn weg van wens naar werkelijkheid ging niet vanzelf.

Sinds twaalf jaar draag ik een klein kaartje bij me, in mijn tas. Op dat kaartje staat een woord: ‘synthese’. Jarenlang ben ik op zoek geweest. Ik dacht dat het me niet zou lukken de ideeën die in mij borrelden om te zetten in een concrete, toegepaste vorm. Een synthese – in mijn geval. Ik wilde niets liever dan werken met taal, bezig zijn met denken en schrijven, ik werd gelukkig van complexe materie hanteerbaar maken en ik wilde vooral samen met anderen iets creëren dat ertoe doet, midden in de wereld. Maar hoe dit alles bij elkaar te brengen?

Mijn wens vond gaandeweg een concrete vorm in het begeleiden van professionals bij het uitdenken, doorvoelen en verwoorden van hun professionele identiteit. Een complexe taak die uitmondt in een concreet, tastbaar, toegankelijk verhaal. Een verhaal dat zowel recht doet aan de persoon van de professional als aan de mensen op wie hij of zij zich richt.

Welke opdracht geef jij jezelf?

Werkelijkheid maken van je wens, dat klinkt misschien als toveren. Maar er is niets magisch aan. Het is hard werken, doorzetten, en een beetje geluk hebben. Geen uniek proces, maar wel met een unieke betekenis voor ieder die het ondergaat. Ikzelf heb me jarenlang versnipperd gevoeld doordat ik op veel verschillende plekken zocht naar mijn vorm. Waar richt ik me op? Waar ben ik van? Ik wist niet precies wat ik zocht, ik wist niet waar te zoeken en ik wist niet of ik zou vinden. Het waren onrustige tijden.

Dit is een fase waarin veel zelfstandige trainers, coaches, adviseurs blijven steken.

Je uiten over wie je bent, waar je van bent en wat je doet, is van levensbelang. Het is een verhaal dat er vaak al een leven lang is, maar nog niet expliciet is gemaakt. Dit verhaal verwoorden is een daad waarmee je jouw essentie voor jezelf verheldert en bestendigt. Tegelijkertijd breng je een boodschap tot uitdrukking waarop anderen kunnen aanhaken. Daar begint het mee, jouw ondernemerschap. Het is een onmisbare bijdrage aan het werkbaar in de wereld zetten van dat waarnaar je verlangt.

Ik heb gemerkt, en om me heen gezien: als je de moed hebt je onderneming vanuit je eigen wensen vorm te geven, dan bouw je op een ijzersterk fundament. Geef je wens een kans.

Word je onvoldoende aangesproken op jouw specifieke kwaliteiten? Moeite met kiezen? Richt je je te weinig op wat jij wilt? Wat is het fundament van jouw onderneming? Een keer samen sparren daarover? Je kunt je HIER aanmelden voor een telefonische Verhelderingssessie. Zo’n sessie is gratis en vrijblijvend en duurt ongeveer 30 minuten. Ook deze maand geef ik er weer een paar weg.

Deze maanden zoom ik in op ondernemerschap als maakproces (je kunt het ook ‘ontwikkelingsweg’ noemen). Ondernemerschap als een maakproces van wens naar werkelijkheid. Van idee naar product. Vanuit hoofd & hart naar midden in de wereld. Over de basis van mijn eigen ondernemerschap en dat van anderen.

www.glashelderverhaal.nl

Aanbevolen Berichten
Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.