Hoe doe je recht aan jezelf in je werk?

 in Ondernemerschap, Professionele identiteit, ZZP & Zichtbaarheid

Robin (organisatiecoach, 47) zat drie dagen met een groepje zelfstandig ondernemers op de hei. Met elkaar stonden ze stil bij al die zaken waar je in de dagelijkse hectiek makkelijk aan voorbijgaat: motivatie levend houden, de stand van je zaak evalueren, persoonlijke doelen aanscherpen en nadenken over de toekomst.

Het was een inzichtgevende retraite. Goede gesprekken gevoerd. Veel herkenning onderling. Robin is eraan herinnerd waarom ze doet wat ze doet. Ze ziet nu scherper waardoor ze zich soms laat afleiden en ze heeft haar doelen weer helder in beeld.

Maar eenmaal thuis neemt het werk, de inbox en de telefoon het leven weer over. Alle inzichten lijken uit haar handen weg te glijden.

Wie ben ik? Wat drijft mij? Waar wil ik naartoe? En wat had ik daar ook alweer voor acties aan verbonden…

Existentiële vragen: hoe zet je ze met hun voeten op de grond?

Je moet ergens beginnen – maar dat is onnodig vaag. Begin gewoon hier. Start nu, want daar ben je al. Dit bén jij al.

Hier enkele vragen die je jezelf bijvoorbeeld kunt stellen. Wie heeft zich afgelopen week geholpen gevoeld door mijn werk? Wat heb ik van mezelf kunnen laten zien vandaag? Waar voel ik me thuis? Welke vakinhoud ligt in lijn met wat ik belangrijk vind? Waarover krijg ik spontaan complimenten? Ik noem maar wat.

Jouw antwoorden op bovenstaande vragen gaan over hoe jouw binnenwereld zich uitdrukt in de buitenwereld. En ook: over wat de buitenwereld daarvan merkt – dat is helaas vaak niet hetzelfde.

Hoe doe je recht aan jezelf in je werk? Doe moeite om De Grote Vragen waarmee je rondloopt zo concreet mogelijk bij de kop te pakken. Zo maak je jezelf zichtbaar. Het gaat niet vanzelf, maar je komt er verder mee. Help jezelf door uit te zoeken waar je van bent, en dat aan je doelgroep te vertellen: helder, concreet en expliciet.

Recht doen aan jezelf in je werk. Een mooi voornemen voor het nieuwe jaar.

(En mijn nieuwe boek Waar ben jij eigenlijk van? kan je daarbij helpen)

Kom je almaar niet toe aan De Grote Vragen rondom jouw werk? Of kom je er wel aan toe, maar weet je niet hoe er acties aan te verbinden? Het verhelderen van je professionele fundament helpt. Een keertje sparren daarover? Je kunt je hier aanmelden voor een telefonische Verhelderingssessie (30 minuten, en vrijblijvend). Elke maand geef ik er een paar weg.

www.glashelderverhaal.nl

Aanbevolen Berichten
Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.