Hoe KIEZEN je rijk maakt

 in Ondernemerschap, Professionele identiteit

Versnippering is een probleem van deze tijd. Klusje hier, klusje daar. Maatwerk kost tijd. Klanten zijn veeleisend. Je rent van hot naar her. Je grijpt aan wat je krijgen kunt. Elke dag een krant vol slecht nieuws over economie en werkgelegenheid. Je bent al lang blij dát je aan het werk bent.

Je weet het wel, je hebt de aansporing vaker gehoord: focus! Kies! Maar hoe? Op dit soort momenten zie ik lichte paniek in de ogen van de trainers, coaches, adviseurs die ik begeleid. Hoe kan ik focus aanbrengen als ik zoveel dingen leuk vind? Of: je denkt toch niet dat ik me kan permitteren keuzes te maken in deze tijden van crisis?

Angst regeert. Angst houdt misverstanden in stand. Kiezen is verliezen, dat is een grote vergissing. Net zoals het niet waar is dat focussen betekent dat je jezelf beperkingen oplegt. Zit dit soort overtuigingen jou in de weg? Beantwoord dan de volgende vraag: in welke richting kijk jij als je keuzes wilt maken? Kijk je naar alle mogelijkheden die je nu om je heen hebt? Of kijk je naar binnen?

Ik voorspel dat de meeste professionals die onder versnippering gebukt gaan hetzelfde antwoord zullen geven: als ze moeten kiezen wat ze willen, dan gaan ze onrustig om zich heen kijken. En dan zien ze zoveel leuks, interessants, lucratiefs, dat ze niet weten wat te kiezen – waarschijnlijk willen ze niet eens kiezen…

Focus aanbrengen in je bezigheden is een wilsbeslissing. Je besluit op een gegeven moment dát je keuzes gaat maken en dat ga je doen. Dat is lastig, dat doet pijn, je voelt grote weerstand, maar je doet ’t toch. Vervolgens gaat ’t gebeuren: een ballast valt van je af, je voelt je opgelucht, je voelt je zelfverzekerd. Je hebt jezelf overtuigd. De puzzelstukjes vallen in elkaar. Alles lijkt opeens te kloppen.

Focus krijg je NIET door een wijze keuze te maken uit de mogelijkheden om je heen. Dan heb je de verkeerde kijkrichting te pakken. Focus krijg je door in de berg ideeën die je hebt het verbindende idee te vinden. Naar binnen kijken dus. Keuzes maken doe je door je gedachten over jezelf als professional tot het einde te doordenken, en niet halverwege af te zwaaien. Je maakt 1 rond verhaal in plaats van 80 verschillende beginnetjes. Je gaat van hink-stap-sprong naar de 100 meter sprint.

Sterker nog: de juiste keuze en de passende focus voor jou is er al, zit gewoon op je te wachten. Het enige wat jou te doen staat is deze scherp in beeld krijgen. Versnipper jezelf niet langer. Blijf niet hardwerkend in de rondte schieten. Focus levert zomaar gratis brandstof voor tomeloze inzet en gedrevenheid. Dat wil toch iedereen? Dat kán iedereen krijgen. Daar geloof ik in.

Focus verruimt en kiezen verrijkt. Iedereen die het lef heeft gehad om onverdeeld één ding te willen, weet dat het waar is.

Training en coaching van GLASHELDERVERHAAL begeleidt je praktisch, concreet en resultaatgericht in het vinden van de professionele focus waar jij een leven lang mee vooruit kunt.

www.glashelderverhaal.nl

 

Aanbevolen Berichten
Reacties
  • Marjolein Doesburg

    Hoi Kiki, dit is een hele rake blog. Zeker in deze tijd waarin we overspoeld worden door allemaal interessante dingen via alle social media…! De crux is inderdaad dat we (weer) contact maken met onze innerlijke bron, zodat we ons niet laten afleiden. Mooi boek hierover is ook het laatste boek van Joseph Jaworski: Oorsprong, de innerlijke weg naar kennis.

Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.