Hoe vind je je focus?

 in Ondernemerschap, Professioneel profiel, Professionele identiteit, ZZP & Zichtbaarheid

“Ik heb een missie, een borrelend gevoel vanbinnen. Maar mijn doel is niet concreet. Het lijkt alsof alles mogelijk is. Waar zal ik me op richten?” Consultant Jasper (42) rent hard, het kost hem geen enkele moeite, want hij doet het graag. Maar waar naartoe eigenlijk?

Al sinds zijn studietijd is Jasper gegrepen door de klimaatcrisis. Hij doet van alles om zijn steentje bij te dragen: hij reist met de trein, hij helpt het strand schoonhouden, hij zit in allerlei commissies om te lobbyen en als consultant adviseert hij ondernemingen bij het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Verder doet hij ook nog de administratie van de bloeiende zaak van zijn vrouw, is hij actief als coach op de voetbalclub van zijn zoons en zorgt hij ervoor dat zijn bejaarde ouders niets tekortkomen.

Het is een voorrecht om een drive te hebben: een krachtige energie die ervoor zorgt dat je dingen voor elkaar krijgt. Gedrevenheid richt zich vaak op een inhoudelijke zaak: een taak, een doel, een resultaat. Tegelijk is het een persoonskenmerk, gedreven mensen hebben veel te geven en doen dat ook.

Als je een gedreven mens bent, is het vaak een opgave om je focus te vinden. Er is immers van alles om warm voor te lopen. Er zijn zoveel leuke initiatieven en zoveel goede zaken om je energie op te richten. Daar kun je gemakkelijk een leven mee vullen.

Jasper is actief en concreet bezig, maar heeft het gevoel dat er niets gebeurt. Hij is vele mensen van dienst, maar wordt lastiggevallen door de gedachte dat hij niet genoeg bijdraagt. Hij volgt zijn hart, maar voelt zich besluiteloos. Hij is af en toe een beetje moe. Mensen in zijn omgeving zeggen: je werkt te hard, je ontspant te weinig, neem tijd voor jezelf. Maar dat is het niet. Dit zijn symptomen van gebrek aan focus.

Als je je nergens op richt, blijft altijd alles mogelijk. Daar word je onrustig van. Maar jezelf van een borrelende missie via besluiteloosheid naar meer focus brengen: hoe doe je dat?

Vraag jezelf af: wat heeft wat ik doe met mij te maken? Als je veel kunt, veel energie hebt en hard kunt rennen, waar ren je dan heen? Ga daar naartoe en blijf.

Nodig jezelf uit één ding te willen. Wie het aandurft om één ding te willen, merkt onmiddellijk het ordenend effect. Die focus overstijgt alle keuzes die je niet wilt of niet kunt maken. Je hoeft dan namelijk geen keuzes meer te maken. Je begrijpt dit zodra je het doet.

Je hoort weleens zeggen: wie in zijn leven één kind redt, redt ze allemaal. En zo is dat. Laat ieder in zijn leven één kind redden. Dan doe je iets voor de wereld. Dat kleine verhaal dat je leeft, is dan meteen ook het grote verhaal dat je ambieert. Dan hoef je niet méér, niet elders, niet anders. Dát is het resultaat van focus: je ervaart je missie aan den lijve in wat je elke dag doet. Dat voelt goed.

Heb je tomeloze energie, maar haal je te weinig voldoening uit je werk? Is er veel waar jij goed in bent en vind je het lastig om keuzes te maken? Een keertje sparren daarover? Je kunt je hier aanmelden voor een telefonische Verhelderingssessie (30 minuten, en vrijblijvend). Elke maand geef ik er een paar weg.

Aanbevolen Berichten
Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.