Overal de slimste, maar voor wie?

 in Een boek schrijven, Professionele identiteit

Ze is overal de slimste. Ze ziet wat er nodig is voordat anderen goed en wel hun plek hebben ingenomen. Altijd loopt zij voorop. Haar gedrevenheid is aantrekkelijk, zo krijgt ze mensen mee, maar ze moet haar tempo minderen, anders verliest ze ze alsnog. Inhouden en afstemmen – best eenzaam af en toe.

Daniëlle (51, leiderschapscoach) kent het patroon, het kenmerkt haar loopbaan. Met haar jeugdige enthousiasme kon ze haar dominantie altijd leuk aankleden. Maar met het verstrijken van de jaren lijkt dat lastiger te worden. Dat maakt haar soms onzeker. Wat is haar meerwaarde? Welke doelen wil ze nog bereiken?

Je hebt veel talenten en ambities en je gaat als een speer. Je bent gezond en je houdt van doorpakken. Je weet waarvoor je staat en je handelt daarnaar. Je levert kwaliteit, krijgt bevestiging en bouwt daar zelfbewust op voort – dan kun je ver komen in deze wereld.

Toch, ook dan: waar bén jij eigenlijk van?

Het is een lastige vraag die aan je kan knagen zonder dat iemand anders zich druk maakt over jouw antwoord. Want jij doet het geweldig. Jij hebt alles dik voor mekaar.

Er zijn die twee richtingen die tegelijkertijd spelen in het positioneren van jezelf: naar buiten en naar binnen. Van binnen naar buiten: ziet mijn doelgroep wat ik kan en wat ik doe? En van buiten naar binnen: is wat ik doe uitgelijnd met wie ik ben en wat ik wil betekenen voor mijn doelgroep?

De kunst is deze twee richtingen in hetzelfde veld met elkaar te verbinden, zodat je je moeiteloos kunt bewegen binnen dat veld. De verbinding van die twee richtingen vertelt je ondertussen waar jij van bent.

Ondanks alle succes mist Daniëlle focus. Ze doorleeft haar visie, maar ze krijgt ’m niet verwoord. Ze zoekt de gemene deler in de resultaten die ze boekt voor haar klanten. Ze vraagt zich af wat ze straks zal nalaten aan haar vakgenoten. Ze wil nog steeds die essentie van haar werk samenvatten in een boek – desnoods een artikel. Want het doet ertoe.

Er móet iets naar buiten wat al jaren vanbinnen borrelt, iets kernachtigs. Iets abstracts, iets conceptueels, maar dan wel op een aansprekende en praktijkgerichte manier.

Het is de moeite waard: pak die kern, maak die samenvatting, bind al die losse eindjes bij elkaar. Na een rijk professioneel leven is het tijd om je inhoudelijke balans op te maken en deze te vertalen naar een helder en overtuigend verhaal voor je doelgroep (of je vakgenoten).

Leuk voor nu, goed voor later.

Professionele verdieping heeft geen einde. Het is aan jou wat je daarvan overdraagt.

Ben je in de loop der tijd één geworden met je werk en ben je daar soms een beetje stil van? Voel je de verdieping in jezelf, maar krijg je het resultaat niet verwoord? Wil je jouw kennis en ervaring in een vorm gieten die je anderen kunt geven, maar weet je niet hoe? Een keertje sparren daarover? Je kunt je hier aanmelden voor een telefonische Verhelderingssessie (30 minuten, en vrijblijvend). Elke maand geef ik er een paar weg.

www.glashelderverhaal.nl

Aanbevolen Berichten
Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.