Waarom vraag je niet waarom ik boos ben?

 in Ondernemerschap, Professionele identiteit

Een filosoof vraagt niet waarom je je verdrietig of boos voelt. Hij vraagt je niet wat er is gebeurd dat je je zo voelt. In plaats daarvan vraagt hij je met een woord te komen dat staat voor wat er op dat moment binnenin je speelt. Vervolgens gaat hij samen met jou dat woord onderzoeken. Wat knelt er aan drukte? Wat knelt er aan keuzestress? Wat knelt er aan vreemdgaan? Ik noem maar wat voorbeelden.

Een psycholoog heeft meestal een andere benadering. Hij vraagt je te vertellen wat er is gebeurd. Hij vraagt je na te denken over hoe dat zo gekomen is. Hij vraagt je wat je daarbij voelde. Hij bespreekt samen met jou hoe tot een oplossing van het probleem te komen. Dat zal een filosoof nooit doen – zich inspannen om een probleem op te lossen.

Wat is eigenlijk het verschil tussen een psychologische aanpak en een filosofische aanpak van dagelijkse problemen en andere lastige kwesties?

Een filosoof vertaalt problemen in vragen
Problemen schreeuwen om oplossingen en oplossingen zijn zelden effectief. Daarom vertaalt een filosoof een probleem in een vraag. Een vraag nodigt je uit een kwestie van een afstand te bekijken en die afstand helpt je de kwestie scherp in beeld te krijgen. Dat je via deze weg vaak een goede oplossing op het spoor komt, is bijzaak.

Een filosoof zoekt niet naar oplossingen
Oplossingen zijn niet interessant. Oplossingen zijn zoethoudertjes: ze lijken je te helpen, maar doen dat eigenlijk niet. Of ze verlichten je slechts tijdelijk. Verspil je tijd niet met het zoeken naar een oplossing, maar gebruik die energie om je probleem onder de loep te nemen. Dat je probleem onderweg nog wel eens de neiging heeft te verdwijnen, is mooi meegenomen.

Een filosoof ruimt ideeën op
Je kunt willen dat je situatie anders was dan-ie is. Je kunt besluiten je ziek te melden, van baan te veranderen, naar een andere stad te verhuizen of je relatie te beëindigen. Maar je kunt ook gewoon je ideeën ordenen. Verander je situatie: ruim je ideeën op. Dat is een stuk sneller, aangenamer én goedkoper.

Ondernemers en andere zelfstandige professionals zijn bijzonder gebaat bij een filosofische aanpak van lastige keuzes en beslissingen. Het OndernemersLab komt aan deze behoefte tegemoet in 2,5 uur durende sessies met een groep tussen de 3 en 7 personen. In het Lab werk je volgens beproefde methode aan verheldering van je denken en focus in je handelen. Dit gebeurt aan de hand van filosofische denk- en schrijfoefeningen, af en toe wordt er iets uitgewisseld. Het zijn intensieve sessies die bedoeld zijn om je een doorbraak-van-formaat cadeau te doen.

Wil jij je lastige kwesties professioneel aanpakken door ze te verhelderen?

Kijk op: www.glashelderverhaal.nl

Aanbevolen Berichten
Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.