Wie wil er nou een droombaan?

 in Ondernemerschap, Professionele identiteit

Menig loopbaancoach zegt je ernaartoe te leiden: je droombaan. Het is een misleidend idee. De droombaan suggereert dat je in staat bent van je gefantaseerde ideaal werkelijkheid te maken. Dat niet alleen: de droombaan wil je ook laten weten dat je met die ene, nieuwe, heerlijke activiteit je dagelijks brood kunt verdienen. Verder zul je heel gelukkig worden van je droombaan. Het lijkt te mooi om waar te zijn. En dat is het ook.

In de ideale wereld – mijn droomwereld – weet ik wie ik ben, waar ik voor sta, wat ik wil en hoe ik zo kan handelen dat ik dat bereik, bij voorkeur met gemak.

Maar hoe kom ik erachter wie ik ben als ik in voortdurende ontwikkeling verkeer? Hoe weet ik waar ik voor sta als mijn acties net zo onschuldig gefragmenteerd zijn als de rest van mijn leven? En ik daar overigens helemaal geen last van heb. Waarom zou ik ernaar streven te weten wat ik wil als ik honderd dingen leuk vind? Waarom zou ik handelen met het doel iets te bereiken terwijl ik geniet van slenteren?

De ‘droombaan’ houdt je voor de gek. Niet omdat dromen geen werkelijkheid kunnen worden. Maar omdat het een einddoel suggereert dat niet bestaat.

Het is NIET DE DROOMBAAN waar een mens naartoe werkt om samen te vallen met wie hij is. Het is de EIGEN MOTOR die een mens kan aanzwengelen om te doen wat hem te doen staat. Het is NIET HET DOEL waar naartoe ik beweeg, het is de REDEN waar vanuit ik beweeg die mij daadwerkelijk in beweging brengt én houdt.

Verlangen naar een droombaan is streven naar een statisch einddoel dat er niet is. En stel dat jouw droombaan wél bestaat, hoe aantrekkelijk is het dan om die te hebben? Niet erg aantrekkelijk. Tegen de tijd dat je op je eindbestemming aankomt, heeft je horizon zich immers al verlegd. Je bent altijd onderweg.

Weet liever dat je onderweg bent – en blijft. Neem dát als uitgangspunt. Het is een dynamisch uitgangspunt, een beetje wiebelig af en toe – maar dat is de normaalste zaak van de wereld. Zoek daarom naar de motor die jou voortdrijft. Vind dat wat jou in beweging brengt. Dát zal je NIET naar je bestemming brengen, maar langs de inspirerendste taken, de aantrekkelijkste mensen en de beste plekken leiden.

Voel de stuwing direct van achteren in plaats van je te laten voorttrekken door een wensbeeld in de verte. Laat je niet opjagen door een droombaan, laat je geen einddoel voorspiegelen, maar kijk de andere kant op: je beweegredenen hebben aandacht nodig. De rest volgt vanzelf.

Voor EJB

Ben je een zelfstandige professional en wil je jouw beweegredenen dusdanig verhelderen dat ze een blijvende stuwende kracht zijn achter de keuzes die je maakt en de acties die je onderneemt? Wil je deze – zowel voor jezelf als voor anderen – vertalen in glasheldere teksten? Kijk op www.glashelderverhaal.nl

Aanbevolen Berichten
Reacties
 • Es Segaar

  Het is waar denk ik!!

 • Erik

  Wat een heerlijk eigenwijs, slim en doordacht betoog. Na het eindeloze gezweef van Huub van Zwieten (droombaanguru, bwahaha) is dit nu eens een helder verhaal waar je wat mee kunt. Ik heb dan ook meteen meer zin gekregen in waar ik al jaren mee bezig ben: mooie dingen maken voor mensen met mooie ideeen.

 • Melissa Jonker

  Kiki, wat een prachtige blog heb je weer geschreven. Een kritische beschouwing op de droombaanmythe kom ik niet zo vaak tegen, en vind ik zeer op z’n plaats. Ik vraag mezelf ook vaak af hoe ik moet weten wie ik ben, omdat ik steeds in ontwikkeling ben; houvast versus dynamiek… Dank voor je inspiratie!

 • Frank

  Mooi betoog, en lekker helder. En erg waar! Op mijn eigen blog heb ik geschreven over angst & verlangen. De kern: verbind je met je verlangen en zie je angsten onder ogen. Gekoppeld aan jouw verhaal: ten diepste verlangen we niet naar een droombaan (al denken we soms, onszelf misleidend, dat dat wel zo is). Het zijn juiste onze angsten die ons daartoe brengen, omdat een droombaan het houvast zou bieden dat we daar gelukkig van worden.

 • Eveline

  Glashelder en moedig! Wie durft nou te zeggen dat droombanen niet bestaan.
  Ik geloof zeker dat het gaat om je innerlijk kompas, het hier en nu en de kracht om eigen keuzes te maken. Dit wijst je de weg en brengt je vooruit. En zo kom je altijd ergens uit wat je nooit had durven dromen.

  • Kiki Verbeek

   Inderdaad Eveline! En dan de kunst van het luisteren naar dat innerlijk kompas, en het handelen naar wat je hebt beluisterd. Geen korte route. Of is het juist de kortste? Hier help jij mensen mee, toch?

Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.