Wat is de kwaliteit die jou onderscheidt?

 in Ondernemerschap, Professioneel profiel, Professionele identiteit, ZZP & Zichtbaarheid

“Ik mag mezelf onderscheiden. Ik onderscheid me al, maar dat het ook mág van mezelf. Dat is nieuw voor mij.” Alex is executive coach – en hoogbegaafd. Dat laatste heeft hij zijn hele leven verborgen gehouden. Terwijl zijn begaafdheid zijn grootste kracht is in het werk dat hij doet, het is de term voor de complexe set van vaardigheden die hij inzet in zijn begeleiding van directieleden en bestuurders.

“Ik heb mijn hele leven geprobeerd me aan te passen en nu als ondernemer moet ik me ineens onderscheiden,” vervolgt Alex. “Voor mij staat dat loodrecht op mijn oude gewoonte zo min mogelijk op te vallen. Ik durf me niet te onderscheiden. Want waarin ik me onderscheid, daarop wil ik me niet profileren. Maar het is wél belangrijk. Misschien zelfs wel de kern van de kwaliteit van mijn werk.”

Wat onderscheidt jou? En wat zou er gebeuren als je je daarop profileert? Zou je er verlegen van worden? Zou je je schamen? Klink je dan te zweverig? Zullen mensen je een opschepper vinden? Een aansteller? Een fantast?

Dat wil je niet zijn. Zo wil je niet gezien worden.

Wat nu?

Je kunt de confrontatie aangaan: op de barricades tegen de vooroordelen, scheve beeldvorming en andere misverstanden rond het thema waarop jij je profileert. Maar goed, daar ligt waarschijnlijk niet je prioriteit op dit moment.

Of je gaat staan voor wat jou onderscheidt. Dat hoeft niet door jezelf een etiket op te plakken. Hoogbegaafd, hoog-sensitief, helder-wetend, hyperintelligent, vul maar aan – dit kan de bron zijn van jouw kracht, maar dat hoef je niet te benoemen.

Etiketten plakken is een optie. Verzwijgen is een optie. Maar er is ook iets tussenin. Je kunt een vorm zoeken die zowel aansluit bij je doelgroep als recht doet aan jou. Alex kan bijvoorbeeld vertellen dat-ie een feilloos gevoel heeft voor wat er speelt, dat hij als geen ander de vinger op iemands zere plek kan leggen, dat hij intuïtief precies weet wat nodig is, dat hij geen genoegen neemt met minder dan de essentie midden op tafel.

Oké, dat zeggen er meer, denk je misschien. Maar doe het maar eens. Maak het maar waar. Alex doet dat – op onnavolgbare en geheel eigen wijze. Iedereen die ooit met Alex heeft gewerkt, wil met niemand anders meer sparren dan met hem.

Weet je niet hoe je je kunt onderscheiden? Of durf je je niet te onderscheiden?

Dat is een verschil.

Wie niet wéét hoe zich te onderscheiden is geholpen met het concretiseren van zijn invalshoek. Of met het accentueren van zijn eigen kleur en stijl. Dat is een klus, maar meestal goed te doen.

Wie zich niet dúrft te onderscheiden, hoeft zichzelf niet te forceren. Zoek een vorm waarin je dat wat jou onderscheidt tot uitdrukking brengt op een manier die recht doet aan wie je bent, wat je doet en wie je daarmee wilt aanspreken. Er zijn meerdere wegen naar Rome, en er is er ook een voor jou.

Als je je verbindt met je eigen onderscheidende vaardigheid – noem het je talent – dan komt er een niet te stuiten kracht vrij. Een kracht die er altijd al was, maar dan de ruimte krijgt. Alles valt samen. Je puzzelstukjes blijken in elkaar te passen.

Pas toen ikzelf als ondernemer me realiseerde welke combinatie van vaardigheden ik in mezelf verenigde, kon ik gaan staan voor wat ik al deed. Ik deed verhelderingswerk, noemde het ’toegepaste filosofie’. Daar bereikte ik weinig klanten mee. Zo leerde ik: noem jezelf geen filosoof. Ik kwam in contact met de beroepsgroep trainers, coaches, adviseurs. Zijzelf bleken nogal wat persoonlijk verhelderingswerk te doen te hebben: weinig dienstverleners hadden de juiste woorden voor hun professionele verhaal. Daarnaast hadden ze een uitgesproken allergie voor marketing en acquisitie. Gebrek aan zichtbaarheid was een groot probleem. Met mijn niet-commerciële achtergrond kon ik op niet-verdachte wijze hun ‘positionering’ aan de orde stellen. Wat ik niet had kunnen vermoeden: juist de (filosofische) invalshoek die ik dacht te moeten verbergen – want onpraktisch en irrelevant, dacht ik – bleek de juiste werkwijze voor deze doelgroep. Mijn niche was ineens glashelder. Ik noem mezelf nog steeds geen filosoof, maar toegepaste filosofie is wél de kern van wat ik elke dag doe met de mensen die ik begeleid. Ik weet dat, en dat is genoeg.

Wat durf je niet te zeggen, maar geeft precies aan wie jij bent?

Jezelf toestaan je te onderscheiden op een wezenlijk kenmerk van wie je bent, wat je kunt, wat je doet, is een spannende exercitie. Het maakt je zichtbaar. Je maakt een expliciete, onlosmakelijke verbinding tussen je werk en je persoon. Dat maakt je kwetsbaar. Aan de andere kant: deze verbinding was er al. Jij wist het. Je werkt ermee. En jij bent degene die bepaalt hoe je die kwaliteit tot uitdrukking brengt.

Weet je niet hoe je te onderscheiden? Of durf je je niet te onderscheiden? Wat durf je niet te zeggen, maar geeft precies aan wie jij bent? En hoe zou je hetzelfde ook tot uitdrukking kunnen brengen? Een keer samen sparren daarover? Je kunt je HIER aanmelden voor een telefonische Verhelderingssessie. Zo’n sessie is gratis en vrijblijvend en duurt ongeveer 30 minuten. Ook deze maand geef ik er weer een paar weg.

De komende maanden zoom ik in op ondernemerschap als maakproces (je kunt het ook ‘ontwikkelingsweg’ noemen). Ondernemerschap als een maakproces van wens naar werkelijkheid. Van idee naar product. Vanuit het hoofd & het hart naar midden in de wereld. Over de basis van mijn eigen ondernemerschap en dat van anderen.

www.glashelderverhaal.nl

Aanbevolen Berichten
Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.