Affiniteit met Alles

 in Professioneel profiel, Professionele identiteit, ZZP & Zichtbaarheid

“Ik heb affiniteit met alles,” zegt Loes (48, leiderschapscoach). Loes is een veelzijdig mens – en ze moet er gelukkig zelf om lachen.

Ze kan alles, ze wil alles, ze doet alles.

Je zou denken: veelzijdigheid is een zegen. Wie wil dat niet? Dan kun je alle kanten op. Als een slimme kameleon beweeg je je door het leven en speel je in op wat er op een bepaald moment op een bepaalde plek nodig is. De wereld ligt aan je voeten. Succes gegarandeerd.

Niets is minder waar.

Veelzijdige types zijn vaak zó kleurrijk dat ze er van de weeromstuit kleurloos van worden.

Het is als zóveel willen zeggen dat je niet meer uit je woorden komt. Het is als zó verliefd zijn dat je onverschillig lijkt. Het is als zo’n zin hebben in je feestje dat je er koorts van krijgt.

Niet handig.

Een beetje afbakening kan helpen. Misschien denk je: zonde om overvloed af te bakenen. Dat is ook zo. Maar doe het voor de goede zaak. Begrenzing voorkomt namelijk dat je je doel voorbij schiet. Want dat is wat veelzijdige mensen vaak ervaren: er komt te weinig terecht van alles wat er mogelijk is.

Je wilt iedereen bedienen, maar je bereikt niemand.
Je kunt alles doen, maar niets komt uit je handen. Je hebt duizend ideeën op de plank, maar niet eentje in de wereld. Dat is jammer.

Veelzijdige professionals denken vaak dat ze moeten kiezen. En daar hebben ze geen zin in. Natuurlijk heb je daar geen zin in! Waarom zou je je op één been voortbewegen als je ook op twee benen kunt lopen?

Goed nieuws: je hoeft niet te kiezen.

Wél is nodig dat je je richt. Niet omdat ongericht werken een probleem voor je zou zijn. Daar kun je als veelzijdig mens waarschijnlijk prima mee omgaan. Nee, dat is het punt niet. Je ergens op richten is simpelweg nodig om herkenbaar te zijn voor anderen.

Wees herkenbaar, dat maakt je bereikbaar.

Richten is niet een ander woord voor kiezen. Als je je ergens op richt, dan breng je focus aan.
Focus geeft je kleur. Jouw kleur is eigen. Eigenheid maakt je herkenbaar. Keuzes hoef je niet te maken. Alles wat je leuk vindt, wat je kunt en wat je doet, blijft bij je. Alles wat je nu even niet doet, blijft aanwezig. Vertrouw erop dat jouw veelzijdigheid doorklinkt in hoe je je op een aantal van die zaken richt. Dat is wat je nu doet. En dat hoeft heus niet heel je leven hetzelfde te zijn.

Neem Loes, zij kan pijlsnel boven tafel krijgen wat er speelt. Als zij zich bijvoorbeeld expliciet zou richten op hardnekkige conflicten, dan geeft dat kleur aan haar profiel. Of: Loes heeft bijzondere vaardigheden in het omgaan met ambitieuze mannen op eenzame posities. Als zij hiervoor gaat staan, dan zullen mensen zich dat herinneren. Ook heeft Loes een heel eigen manier van werken: open, direct en humorvol. Als zij die stijl laat doorklinken op haar website, dan versterkt dat haar professionele identiteit. Dat zal haar herkenbaar maken – en makkelijk te onthouden.

Loes hoeft dus niets anders te doen dan ze al jaren doet. Alleen is nodig dat ze in haar uitingen versterkt wat er al is.
Dat kan ze doen door een paar kenmerken die haar typeren expliciet te maken: in wat ze zegt, en in de toon en stijl waarin ze dat doet. Dit vraagt wat zelfkennis en een aantal slimme formuleringen in een doordachte opbouw. Maar dat moet lukken – voor een veelzijdig mens.

Ben jij een veelzijdig mens, maar kom je niet uit de verf? Vraag je je af hoe je jouw veelkleurigheid kunt laten doorklinken in je profiel? Weet je niet wat je zult uitlichten om jezelf stevig neer te zetten? Een keer samen sparren daarover? Je kunt je HIER aanmelden voor een telefonische Verhelderingssessie. Zo’n sessie is gratis en vrijblijvend en duurt ongeveer 30 minuten. Ook deze maand geef ik er weer een paar weg.

www.glashelderverhaal.nl

Aanbevolen Berichten
Reacties
  • Francis Gastmans

    Zoals steeds Kiki, een glashelder bericht. Ik heb het doorgestuurd naar iemand die het dringend nodig heeft. Ik hou van de toon: wees niet te streng voor jezelf en tegelijk, zet jezelf een beetje onder druk, dat geeft je een positieve punch.
    Bedankt

    • Kiki Verbeek

      Fijn, Francis! Kernachtige samenvatting!

Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.