Iedereen kan schrijven (in 3 lessen, 5 stappen)

 in Overtuigende profielteksten, Webteksten schrijven, ZZP & Zichtbaarheid

Iedereen kan schrijven. Want wie kan denken, die kan schrijven. Stilstaan bij het denken dat aan het schrijven vooraf gaat: dat is de kunst. Wie zijn denken helder heeft, schrijft namelijk in een halve dag de teksten voor zijn website.

Veel zelfstandige professionals worstelen met het schrijven van teksten over zichzelf en hun dienst of product. Ik spreek regelmatig mensen die zeggen ‘er al twee jaar mee bezig te zijn’, maar nog steeds staan er geen nieuwe teksten op hun website, of erger: die bewuste website is zelfs nog niet eens in de lucht. Waar zijn ze al die tijd mee bezig?

 

Sommige mensen denken: ik kan praten, ik kan lezen, dus ik kan schrijven. Als zij schrijven, zijn ze bezig met hardop nadenken. Daar is natuurlijk niets mis mee – denk aan het psychologisch effect van het schrijven van een dagboek. Maar zo kom je niet tot heldere, frisse, afgeronde teksten voor je website. Deze manier van werken is moeilijk en erg inefficiënt. Zo kan het makkelijk gebeuren dat je na een jaar nog steeds geen teksten hebt waar je tevreden over bent.

Andere mensen denken: in een gesprek kan ik me prima profileren, maar schrijven kan ik niet. Toch willen ze goede teksten. Daarvoor huren ze een tekstschrijver in. Die aanpak kan werken, maar heeft veel risico’s: de ingeschakelde tekstschrijver blijkt bijvoorbeeld een goede schrijver, maar geen goede interviewer; de schrijver voegt veel eigen interpretaties toe aan jouw inhoud; de schrijver komt tot een weergave van slechts de meest voor de hand liggende informatie en dat resultaat geeft je het gevoel dat je het werk net zo goed zelf had kunnen doen. Dat soort zaken. Teksten die op deze manier tot stand komen, blijven na afronding vaak ongebruikt liggen.

Schrijven is langzaam en gestructureerd nadenken. Als je schrijft, maak je voortdurend keuzes – heel letterlijk: je kunt immers maar één woord tegelijk opschrijven. Aan al die keuzes ligt een aantal fundamentele vragen ten grondslag. Het is nodig stil te staan en deze te beantwoorden voordat je met schrijven begint.

Uit de praktijk kun je 3 lessen trekken:

  1. Schrijvend nadenken is iets heel anders dan teksten maken.
  2. Degene die het beste weet wat jij wilt zeggen ben je zelf.
  3. Denk grondig na over je inhoud voordat je met schrijven begint.

Iedereen kan schrijven. Want wie kan denken, die kan schrijven. Stilstaan bij het denken dat aan het schrijven vooraf gaat: dat is de kunst. Wie zijn denken helder heeft, schrijft namelijk in een halve dag de teksten voor zijn website.

Wil je het maken van de inhoud van je website in eigen hand houden? Wil je treffende teksten schrijven? Wil je dat jouw woorden laten zien wie jij bent en waar jij voor staat? Zet dan de volgende 5 stappen:

  1. sta stil;
  2. verhelder je denken;
  3. focus je handelen;
  4. schrijf je teksten;
  5. plaats de teksten in onderling verband.

Wil je begeleiding bij het stilstaan, verhelderen, focussen in de totstandkoming van je teksten? Kijk op www.glashelderverhaal.nl en kom in 3 maanden tot een compleet pakket doordachte, doorvoelde en doorleefde teksten voor alle communicatiedoeleinden van je bedrijf.

www.glashelderverhaal.nl

Aanbevolen Berichten
Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.