Je hart volgen en toch reserves?

 in Ondernemerschap, Persoonlijk profiel

“Dán is falen erg: als je doet wat je het liefste doet en het lukt niet. Want niemand koopt het. Want niemand ziet het. Want niemand luistert. Wat ben je dan? Een loser.” Aldus Martin, zelfstandig organisatieadviseur met een activistische inslag. Hij werkt alleen voor clubs die een aantoonbaar positieve bijdrage leveren aan een betere wereld.

Martin is gedreven en sluit geen compromissen als het om zijn missie gaat. Tegelijk is hij ondernemer. Ondernemers hebben ideeën die ze in de markt proberen te zetten, soms lukt dat en soms niet. Dat is jammer, maar er is altijd wel een volgend plan. Zo werkt het niet voor Martin: hij wedt op één paard en dat is het paard dat de wedstrijd moet winnen. Er is geen ander paard voor Martin én geen andere wedstrijd.

Martin is overtuigd van zijn zaak, maar vanbinnen onzeker, er staat veel op het spel. Mensen zien hem als doelgericht, zelf vindt hij dat hij te vaak aarzelt, afhoudt, terughoudt.

Doe waar je goed in bent, waar je voor wilt gaan, wat echt bij je past – dan komt het goed. Een aansporing die bedoeld is als stimulans, maar op Martin een averechts effect heeft. Hij wordt er bang van.

In professioneel opzicht zit Martin in de goede hoek, namelijk de hoek waar zijn hart ligt. Maar een hart is kwetsbaar. ‘Volg je hart’ is makkelijker gezegd dan gedaan, want wat moet je als je hart onderweg gewond raakt of verdwaalt? Waar kun je achteraan als je je ultieme leidraad verliest? Dat is veel te spannend om uit te proberen.

Martin houdt liever een beetje afstand tot zijn werk. Hij zet zich niet volledig in. Hij neemt een opdracht aan en doet wat er van hem gevraagd wordt. Hij spreekt zich niet uit. Zo komt zijn zaak niet van de grond. Mensen voelen zijn reserves. Als het erop aankomt, durft Martin niet te gaan voor wat hij het liefste wil, want stel je voor dat het niet lukt. Wat moet hij dan?

Je kunt weten waar je talenten liggen, genoeg energie hebben om ervoor te gaan, voelen wat jou past en desondanks niet in actie komen. Want stel je voor dat het mislukt. Wie ben je dan? Welke mogelijkheden heb je nog over?

Als je zicht hebt op wat je hart je ingeeft, kan het lijken alsof je maar één keuze hebt. Maar die ene keuze heeft verschillende verschijningsvormen, die ene keuze is via meerdere wegen bereikbaar, die ene keuze heeft gradaties. Dat overziet het hart soms niet.

Wil je het verschil maken? Doelen waarmee je jezelf overweldigt, zijn kennelijk te groot om te dragen. Wees ook een beetje praktisch. Dus volg één stap je hart en daarna drie stappen je hoofd. Vervolgens weer één stap je hart en drie stappen je hoofd, en zo verder.

Laat je hart de leider zijn die bijstuurt terwijl je hoofd de uitvoering op zich neemt. Een productieve samenwerking. Je hart leidt je namelijk zelden over een rechte weg en een omweg betekent niet dat je van het pad bent geraakt.
 
Weet jij best wat je wilt, maar houd je reserves? Vind je het lastig een balans te vinden? Komt je missie niet van de grond? Een keertje samen sparren daarover? Je kunt je hier aanmelden voor een telefonische Verhelderingssessie (30 minuten, en vrijblijvend). Elke maand geef ik er een paar weg.

www.glashelderverhaal.nl

Aanbevolen Berichten
Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.