Stop mij maar eens in een hokje

 in Persoonlijk profiel, Professionele identiteit, ZZP & Zichtbaarheid

Menno (52) kan veel. Elke organisatie waar hij over de vloer komt, wordt er beter van. Moeiteloos. Hij doet niet aan acquisitie, niet nodig. Alles gaat via zijn netwerk. Als hij je vertelt over zijn bezigheden, dan kun je daar gerust een uur voor uittrekken. Zelf zit hij er niet mee – die tijd heeft hij gehad. “Stop mij maar eens in een hokje,” zegt hij dan met een brede grijns.

Nogal wat coaches, consultants, procesbegeleiders zijn een leven lang op zoek naar een hokje om zichzelf in te passen. Want met een hokje om je heen, dan bén je ten minste iets.

In de kleuterklas vragen je vriendjes ‘wat je later worden wilt’. Aan het eind van de middelbare school blader je door ‘de beroepengids’. In een vervolgstudie maak je je ‘een vak’ eigen. Je zou de indruk kunnen krijgen dat werk iets is wat je kunt kiezen en gaat doen.

Maar dit geldt niet voor Menno, niet voor mij en misschien ook wel niet voor jou – en niemand die je daarop voorbereidt.

Een jarenlange zoektocht volgt. De leidende vraag is vaak: waar is mijn hok? Met andere woorden: hoe kan ik mijn kennis, ervaring, inzicht zó inzetten dat ik ergens pas? Een ontmoedigende tocht. Want als je in een hokje had gepast, dan had je er al wel gezeten.

Totdat je je realiseert dat er wellicht nog geen vorm is voor jouw inhoud.

Als het werk waarin jij tot je recht komt niet in de beroepengids staat, dan is het aan jou om je eigen vorm te vinden. Je eigen vorm ontwikkel je zelf. De ingrediënten heb je al. Nu nog een gerecht dat de wereld lust (en jij leuk vindt om te maken).

Hoe vind je je eigen vorm? Het heeft te maken met naar binnen gaan voordat je naar buiten treedt. Het is het vertalen van je eigenheid. Stap voor stap. Terwijl je in elke stap checkt of het nog klopt en of het past. Of je in contact bent met je doelgroep. Of jij het bent die je tot uitdrukking brengt. Vaak een langzame weg. Meestal een doorleefde, bevochten persoonlijke ontwikkeling. Niemand om je heen om na te praten.

Er is geen korte weg naar je eigen vorm. Aanvaard de lange route, en wandel. Als je aankomt, dan zul je net zo werken als Menno: moeiteloos. Herkend en gezien – ook zonder hok.

Ben jij op zoek naar een vorm voor je inhoud? Heb je je vorm gevonden, maar heb je onvoldoende aansluiting bij je doelgroep? Of komt je inhoud nog niet tot z’n recht? Een keer samen sparren daarover? Je kunt je hier aanmelden voor een telefonische Verhelderingssessie (30 minuten, en vrijblijvend). Elke maand geef ik er een paar weg.

www.glashelderverhaal.nl

Aanbevolen Berichten
Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.