Bang om jezelf vast te pinnen?

 in Ondernemerschap, Persoonlijk profiel, Professionele identiteit, ZZP & Zichtbaarheid

‘Mezelf op een bepaalde manier neerzetten, dat is niks voor mij. Een vaststaand expertisegebied, in een specifieke niche. Altijd weer dezelfde vragen, ik moet er niet aan denken. Laat mij maar lekker bewegen: dan weer dit, dan weer dat. Leven in de brouwerij, daar hou ik van’ – Tanja (leiderschapscoach, 52) is er duidelijk over.

Als je met mensen in organisaties werkt, is elke situatie anders,’ vervolgt ze. ‘Ik denk dat het goed is om je onderzoekend op te stellen, je geest niet aan banden te leggen, met een open blik te blijven kijken. En wie met een open blik naar de wereld wil kijken, moet ook met een open blik naar zichzelf kijken. Ik laat me niet vangen in een paar kernwoorden die ik op mijn LinkedIn-profiel kan zetten. Dan maar geen LinkedIn.’

Tja. Hoe zit het met die kernwoorden op je LinkedIn-profiel: zijn zij de mal waarin je jezelf giet?

Als je jezelf neerzet als expert in een specifieke niche, pin je jezelf dan vast? Is een zakelijk profiel een statisch gegeven? Belemmert het je in je vrijheid? Kan een eigen signatuur een ‘bewegende signatuur’ of een ‘onderzoekende signatuur’ zijn? Of is er dan niks eigens meer aan?

Je eigenheid ontwikkelt zich in de loop van je leven. De ene mens is uitgesprokener dan de ander, maar iedereen heeft kenmerkende eigenschappen, voorkeuren etc. In het beste geval maak je steeds meer ruimte voor jouw eigen kleur en stijl in je werk en is dat wat je bedoelt als je het hebt over ‘senioriteit’: meer ervaring én meer eigenheid in de toepassing van die ervaring.

Als je deskundig bent én daarin je eigenheid kunt laten zien, dan heb je een aantrekkelijke mix te pakken. Maar een stap dichter naar jezelf mag niet betekenen een stap minder toegankelijk en herkenbaar. Dat zou ten koste gaan van het contact met je doelgroep, en dat is jammer.

Tanja kan haar eigen signatuur op veel verschillende niveaus duiden: sector, probleem, stijl, resultaat, aanpak, visie etc. Wat is nu ‘typisch Tanja’? Op het ene niveau kan ze niet te vangen zijn terwijl ze op een ander niveau ‘typisch Tanja’ is. Misschien is het wel typisch Tanja dat ze voortdurend in beweging is. Of wellicht is het typisch Tanja dat ze zich niet laat vangen, en vat ze zichzelf straks samen als een ‘razendsnelle verbinder’. Ik noem maar wat. Wat betekent die focus op een open houding eigenlijk voor haar werk? Dát is vast en zeker typisch Tanja.

Wees niet bang om je vast te leggen. Je doet dat niet voor jezelf, je doet het voor een ander. Opdat die ander weet waarvoor hij jou kan bellen. Daarna kun je eindeloos variëren.

Lukt het niet om jezelf samen te vatten? Lijkt geen enkel woord de lading te dekken? Maar wil je wél graag zichtbaar zijn in het werk dat je doet? Een keertje sparren daarover? Je kunt je hier aanmelden voor een telefonische Verhelderingssessie (30 minuten, en vrijblijvend). Elke maand geef ik er een paar weg.

www.glashelderverhaal.nl

Aanbevolen Berichten
Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.