“Neem je onzekerheid niet al te serieus”

 in Ondernemerschap, Persoonlijk profiel, Professioneel profiel, Professionele identiteit

“Als je op zoek bent naar een vorm voor je inhoud, wees dan niet koppig. Bevraag je blokkades en kijk of ze iets met onzekerheid te maken hebben. Zo ja, neem ze dan niet al te serieus. Het is meestal onzekerheid die ervoor zorgt dat mensen iets niet doen.”

Dit zijn de woorden van Laura van Dolron – regisseur, theatermaker, stand-up philosopher. Als je op zoek bent naar een vorm voor je inhoud, neem je onzekerheid niet al te serieus: kijk niet om je heen, maar naar binnen. Wat wil jíj zeggen? Eerst in de actie, aan de slag met je eigen verhaal, anders komt er nooit iets tot stand.

“De beste manier om onzekerheid te overwinnen is ervoor te zorgen dat er iets buiten jezelf is wat zoveel belangrijker is dan jij dat je helemaal niet meer bezig bent met ‘doe ik het goed’ of ‘ben ik wel grappig’. Voordat ik het podium op ga, zeg ik altijd even: ik doe het voor die en voor die en voor die. Dat maakt me rustig.”

Dit is een nuttige tip om je eigen aandacht af te leiden. Het proces van het vinden van een vorm voor je inhoud is een subtiel spel tussen jezelf en je doelgroep. Soms is daarvoor nodig dat je bij jezelf te rade gaat. Op een ander moment werkt het beter te luisteren naar wat anderen zeggen. Een eigen kompas is daarom geen overbodige luxe.

“Als je een begiftigd spreker bent en je vindt geen podium, dan kun je je intensiteit niet kwijt. Dat is het drama van de mens zonder podium, dit is de persoon die de inhoud heeft maar niet de vorm. Ik zie daar de pijn van. Mensen die na verloop van tijd verzuurd raken. Boos omdat niemand naar ze luistert.”

Dat wat jij te zeggen hebt, wil eruit – wat het ook is. Dan heb je een podium nodig – hoe dat er ook uitziet. Dit gaat over uitdrukking geven aan je kwaliteiten, over het kanaliseren van je boodschap. Dit is wat het vinden van een concrete vorm voor jouw doorleefde inhoud dient.

“Een mens moet stevig staan om de vormgever te kunnen zijn van zijn inhoud.”

Laura is een van de professionals die ik heb geïnterviewd voor mijn nieuwe boek dat in oktober bij Van Duuren Management verschijnt: Waar ben jij eigenlijk van? Dit boek helpt je bij het het vinden van een concrete vorm voor je inhoud en bij het versterken van je professionele identiteit. Zodat ook jij als ervaren coach of consultant straks gewoon rustig kunt vertellen waar je van bent – en je klant of opdrachtgever dat in één keer begrijpt.

Ben jij op zoek naar een concrete vorm voor jouw inhoud? Heb je nog niet helemaal helder wat je wilt zeggen? Of sta je niet op het juiste podium? Een keertje sparren daarover? Je kunt je hier aanmelden voor een telefonische Verhelderingssessie (30 minuten, en vrijblijvend). Elke maand geef ik er een paar weg.

www.glashelderverhaal.nl

Aanbevolen Berichten
Reacties
 • hans beerends

  HALLO KIKI

  MOOI VERHAAL , DOET MR DENKEN AAN EEN UITSPRAAK VAN NELSON MANDELA

  ‘ONZE DIEPSTE ANGST IS NIET DAT WE ONMACHTIG ZOUDEN ZIJN
  ONZE DIEPSTE ANGST BETREFT JUIST ONZE KRACHT
  NIET DE DUISTERNIS, MAAR HET LICHT IN ONS
  IS WAT WE HET MEEST VREZEN

  WE VRAGEN ONS ZELF AF
  WIE BEN IK OM MEZELF BRILJANT,SCHITTEREND, BEGAAFD OF GEWELDIG TE ACHTEN
  MAAR WAAROM ZOU JE DAT NIET ZIJN
  JE BENT EEN KIND VAN GOD
  JE DIENT DE WERELD NIET DOOR JEZELF KLEIN TE HOUDEN
  ER WORDT GEEN LICHT VERSPREID ALS DE MENSEN OM JE HEEN
  HUN ZEKERHEID ONTLENEN AAN JOUW KLEINHEID

Stel mij gerust een vraag

Voel je vrij je vraag of opmerking aan me voor te leggen, wellicht kan ik je helpen. Je krijgt spoedig reactie. Hartelijke groet, Kiki Verbeek

dit veld niet invullen s.v.p.